KÜLFÖLD

Súlyos vérrögképződés miatt Dánia felfüggesztette az oltást az AstraZeneca vakcinájával!

Nagyon hasonló okok miatt függesztette fel a készítmény egy szállítmányának használatát nemrég Ausztria.

Magnus Heunicke dán egészségügyi miniszter csütörtökön a közösségi oldalán jelentette be, hogy határozatlan időre felfüggesztik az AstraZenca koronavírus elleni vakcinájának alkalmazását az országban, mivel több ember szervezetében is válságos kimenetelű vérrögök képződtek, miután megkapták a készítmény első fázisát – írja a Business Insider.

„Az egészségügyi hatóságok az elővigyázatossági intézkedések miatt felfüggesztették az AstraZeneca oltást egy halálos vérrög formájában megjelenő lehetséges súlyos mellékhatás miatt. Jelenleg nem lehet biztosan megmondani, hogy van-e kapcsolat a két esemény között, de korán cselekszünk, hogy alaposan megvizsgálhassuk az esetet”

- fogalmazott a tárcavezető politikus a Twitter-oldalán.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerdán arról adott tájékoztatást, hogy egy nő 10 nappal azt követően vesztette életét vérrögképződésben, hogy megkapta az AstraZeneca vakcináját. Az Uniós hatóság két másik olyan páciens esetében is megfigyeltek „trombotikus tüneteket”, akik ugyanezt a készítményt kapták.

„Jelenleg nincs arra utaló jel, hogy az oltás okozta volna ezeket a szélsőséges tüneteket, melyek egyébként nem szerepelnek ennek a vakcinának a mellékhatásai között” – mondta az EMA.

Az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatban nem most először jelentenek súlyos problémákat. Múlt hét vasárnap Ausztria egy haláleset és egy megbetegedés után függesztette fel az oltást a készítmény egy szállítmányából. A két eset, melyeknek a kivizsgálását megkezdték, Alsó-Ausztriában történt, a zwettli klinikán. A beoltottak közül egy 49 éves hölgy véralvadási problémák miatt vesztette az életét, egy 35-éves másik hölgy pedig tüdőembóliából lábadozik, amit egy vérrög elszabadulása okozott.

Az Astra Zeneca szóvivője szerint a vakcinájuknak nincsenek bizonyított súlyos mellékhatásai, és a klinikai tesztelés, valamint az eddigi tapasztalatok alapján az oltóanyag, amit ötvennél is több országban engedélyeztek, biztonságos és működik.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?