Létrehozva: 2020.09.15.

Spanyolországban megjelent a nyugat-nílusi vírus, négyen már belehaltak a fertőzésbe

Már nem csak a koronavírus okoz gondokat a 47 milliós ibériai országban.

A turisták körében igen népszerű Andalúzia déli részén megjelent a szúnyogok által terjesztett, nyugat-nílusi láz néven ismert vírusos megbetegedés.

A hivatalos statisztikák alapján eddig 49 fertőzött beteget regisztráltak az helyi egészségügyi hatóságok, négyen pedig életüket vesztették a vírus okozta szövődményekben – írja a helyi hírportálokra hivatkozva a Daily Mail internetes kiadása.

Három fertőzött (egy 70, egy 77 és egy 85 éves) egy sevillai kórházában hunyt el a láz szövődményeinek következtében két héttel ezelőtt. Az ő esetükben a vírus agyhártya- és agyvelőgyulladás okozott, mely végzetes kimenetelűnek bizonyult. Hétfőn pedig egy 87 éves asszony szervezete adta fel a küzdelmet a vírussal szemben a Gibraltártól nem messze található Cádiz városában.

Pablo Barreiro, a fertőző betegségek szakértője a helyi sajtónak elmondta: „a nyugat-nílusi lázban szenvedő betegeknek körülbelül 2-5 százaléka mutat tüneteket. Ez egy olyan betegség, amelyet nagyon könnyen észre sem lehet venni.” A szakértő külön kiemelte, hogy a nyugat-nílusi vírus a jövőben rendszeresen – különösen a forró nyári hónapokban – terjedni fog Spanyolországban. Szerinte a szúnyogriasztó szerek rendszeres használatán alapuló megelőzés a leghatékonyabb megoldás a nyugat-nílusi vírus ellen.

A spanyol hatóságok egyébként egy közleményben arra kérték Dél-Andalúzia lakosságát, hogy a szúnyogcsípések elkerülése érdekében szereljék fel otthonaikat szúnyoghálókkal. A tudomány jelenlegi állása szerint ugyanis a nyugat-nílusi vírus csak állatról (szúnyogról) emberre terjed, emberről emberre nem – pár olyan különleges kivételtől eltekintve, mint a vérátömlesztés vagy a szervátültetés.

Mi a nyugat-nílusi láz?

A nyugat-nílusi láz szúnyogok által terjesztett betegség, emberről emberre nem terjed. Nagy arányban teljesen tünetmentes fertőzést okoz, csak a betegek kis százalékánál vált ki hőemelkedéssel járó, influenzaszerű tüneteket, még kisebb százalékban pedig idegrendszeri gyulladást, agyvelő- vagy agyhártyagyulladást. A súlyosság utóbbinál is nagyon széles skálán mozog: lehet egészen enyhe, de elhúzódó és nagyon ritkán életveszélyes állapot is. Hogy a fertőzés kinél banális és kinél súlyos, az immunrendszer állapota mellett az egyéni adottságokon, a genetikai háttéren is múlik.
A nyugat-nílusi láz előfordulása
A nyugat-nílusi láz ott gyakori, ahol sok a szúnyog, és értelemszerűen a melegebb hónapokban fordul elő. A fertőzés az észak-afrikai régióból terjedt el, neve is onnan ered, de a világon mindenhol előfordul. Jelenléte ismert a Balkánon, de észleltek nagyarányú jelenlétet Olaszországban is, és okozott már komoly járványt New Yorkban. Hazai jelenléte először 2004-ben került a figyelem középpontjába: akkor egy stewardessnél igazolták a fertőzést egy idegrendszeri gyulladás hátterében. A betegség úgy került látótérbe, hogy a légi kísérő Bukarestbe repült, ahol akkor már volt ilyen idegrendszeri gyulladást okozó járvány. Miután az Országos Epidemiológiai Központ a vírust a stewardessnél kimutatta, megnézték a lerakatban lévő vérmintákat is: akkor derült ki, hogy ellenanyaga azokban is nagy arányban jelen van. Ekkor lett egyértelmű, hogy a betegség Magyarországon is nagy számban előfordul, csak korábban ez nem volt ismert. A kórkép előfordulásáról megbízható hazai adatok ma sem állnak rendelkezésre, de a gyakorlatból ismert, hogy míg a kullancs okozta idegrendszeri gyulladások száma mostanában nagyon lecsökkent, addig a nyugat-nílusi vírus kiváltotta gyulladások száma nő. Emiatt kell gondolni a fertőzésre, ha valakinél vízparti nyaralás vagy sok szúnyogcsípés után erre emlékeztető tünetek jelentkeznek.
A nyugat-nílusi láz okai
A fertőzést szúnyogok terjesztik, emberről emberre nem adhatjuk át (csak az agyvíz fertőző). Emiatt a vírus nem okozhat olyan járványt, mint például az influenza, a bárányhimlő vagy a kanyaró. A fogékonyságot a betegségre minden olyan állapot növeli, amely az immunrendszer gyengeségével jár. Ilyen lehet az idősebb életkor, a cukorbetegség, vagy éppen a HIV-fertőzöttség. Ezek súlyosbíthatják is a kórképet.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt a drámai bejelentés: újabb pusztító fegyvereket kap Ukrajna, kitörhet a világháború

origo.hu

G.w.M elmondta, mitől érzi nőnek magát egy nő

borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

magyarnemzet.hu

Óriási doppingbotrány miatt magyar úszók olimpiai helyezése is változhat

origo.hu

Első gyerekét várja a Jóban Rosszban egykori színésznője

travelo.hu

Hamarosan ennél az elbűvölő olasz tónál is fizetnünk kell, ha látni akarjuk

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Kitálalt a házassági tanácsadó: innen tudhatod, hogy a kapcsolatod halálra van ítélve

magyarnemzet.hu

Juszt alpári húzása, ezúttal Orbánnal piszkoskodott, de csúnya vége lett

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

„Azt hittem, meg fogok halni” - minden lélegzetéért megküzdött és fél enni a 10 éves lány

KÜLFÖLD

Lemondott babájáért a kemoterápiáról a 33 éves nő, belehalt

KÜLFÖLD

„Meg fogok állni, mielőtt meghal” – Takaróval fojtogatta csecsemőjét egy nő élő adásban

KÜLFÖLD

„Hiánya pótolhatatlan űrt hagy az életünkben” – Tömegbe hajtott egy kocsi, egy 4 éves kislány nem élte túl