KÜLFÖLD

Spanyolországban megjelent a nyugat-nílusi vírus, négyen már belehaltak a fertőzésbe

Már nem csak a koronavírus okoz gondokat a 47 milliós ibériai országban.

A turisták körében igen népszerű Andalúzia déli részén megjelent a szúnyogok által terjesztett, nyugat-nílusi láz néven ismert vírusos megbetegedés.

A hivatalos statisztikák alapján eddig 49 fertőzött beteget regisztráltak az helyi egészségügyi hatóságok, négyen pedig életüket vesztették a vírus okozta szövődményekben – írja a helyi hírportálokra hivatkozva a Daily Mail internetes kiadása.

Három fertőzött (egy 70, egy 77 és egy 85 éves) egy sevillai kórházában hunyt el a láz szövődményeinek következtében két héttel ezelőtt. Az ő esetükben a vírus agyhártya- és agyvelőgyulladás okozott, mely végzetes kimenetelűnek bizonyult. Hétfőn pedig egy 87 éves asszony szervezete adta fel a küzdelmet a vírussal szemben a Gibraltártól nem messze található Cádiz városában.

Pablo Barreiro, a fertőző betegségek szakértője a helyi sajtónak elmondta: „a nyugat-nílusi lázban szenvedő betegeknek körülbelül 2-5 százaléka mutat tüneteket. Ez egy olyan betegség, amelyet nagyon könnyen észre sem lehet venni.” A szakértő külön kiemelte, hogy a nyugat-nílusi vírus a jövőben rendszeresen – különösen a forró nyári hónapokban – terjedni fog Spanyolországban. Szerinte a szúnyogriasztó szerek rendszeres használatán alapuló megelőzés a leghatékonyabb megoldás a nyugat-nílusi vírus ellen.

A spanyol hatóságok egyébként egy közleményben arra kérték Dél-Andalúzia lakosságát, hogy a szúnyogcsípések elkerülése érdekében szereljék fel otthonaikat szúnyoghálókkal. A tudomány jelenlegi állása szerint ugyanis a nyugat-nílusi vírus csak állatról (szúnyogról) emberre terjed, emberről emberre nem – pár olyan különleges kivételtől eltekintve, mint a vérátömlesztés vagy a szervátültetés.

Mi a nyugat-nílusi láz?

A nyugat-nílusi láz szúnyogok által terjesztett betegség, emberről emberre nem terjed. Nagy arányban teljesen tünetmentes fertőzést okoz, csak a betegek kis százalékánál vált ki hőemelkedéssel járó, influenzaszerű tüneteket, még kisebb százalékban pedig idegrendszeri gyulladást, agyvelő- vagy agyhártyagyulladást. A súlyosság utóbbinál is nagyon széles skálán mozog: lehet egészen enyhe, de elhúzódó és nagyon ritkán életveszélyes állapot is. Hogy a fertőzés kinél banális és kinél súlyos, az immunrendszer állapota mellett az egyéni adottságokon, a genetikai háttéren is múlik.

A nyugat-nílusi láz előfordulása

A nyugat-nílusi láz ott gyakori, ahol sok a szúnyog, és értelemszerűen a melegebb hónapokban fordul elő. A fertőzés az észak-afrikai régióból terjedt el, neve is onnan ered, de a világon mindenhol előfordul. Jelenléte ismert a Balkánon, de észleltek nagyarányú jelenlétet Olaszországban is, és okozott már komoly járványt New Yorkban.

Hazai jelenléte először 2004-ben került a figyelem középpontjába: akkor egy stewardessnél igazolták a fertőzést egy idegrendszeri gyulladás hátterében. A betegség úgy került látótérbe, hogy a légi kísérő Bukarestbe repült, ahol akkor már volt ilyen idegrendszeri gyulladást okozó járvány. Miután az Országos Epidemiológiai Központ a vírust a stewardessnél kimutatta, megnézték a lerakatban lévő vérmintákat is: akkor derült ki, hogy ellenanyaga azokban is nagy arányban jelen van. Ekkor lett egyértelmű, hogy a betegség Magyarországon is nagy számban előfordul, csak korábban ez nem volt ismert. A kórkép előfordulásáról megbízható hazai adatok ma sem állnak rendelkezésre, de a gyakorlatból ismert, hogy míg a kullancs okozta idegrendszeri gyulladások száma mostanában nagyon lecsökkent, addig a nyugat-nílusi vírus kiváltotta gyulladások száma nő. Emiatt kell gondolni a fertőzésre, ha valakinél vízparti nyaralás vagy sok szúnyogcsípés után erre emlékeztető tünetek jelentkeznek.

A nyugat-nílusi láz okai

A fertőzést szúnyogok terjesztik, emberről emberre nem adhatjuk át (csak az agyvíz fertőző). Emiatt a vírus nem okozhat olyan járványt, mint például az influenza, a bárányhimlő vagy a kanyaró.

A fogékonyságot a betegségre minden olyan állapot növeli, amely az immunrendszer gyengeségével jár. Ilyen lehet az idősebb életkor, a cukorbetegség, vagy éppen a HIV-fertőzöttség. Ezek súlyosbíthatják is a kórképet.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?