KÜLFÖLD

Soros zsebében van az Európa Tanács is

Az Európa Tanács tevékenységét a Tûzfalcsoport mutatta be írásában. A cikk a Soros Györgyhöz köthető szervezet mellett a nemzetállamok jogrendszereinek felülbírálására törekvő Emberi Jogok Európai Bíróságának tevékenységére is kitért.

Az Európa Tanács – amely nem tévesztendő össze az Európai Unió állam és kormányfőit tömörítő Európai Tanáccsal – negyvenhét tagállamot magába foglaló nemzetközi szervezet, tehát tágabb kört ölel fel, mint az Európai Unió.

Az Európa Tanácsban való tagság és az azt létrehozó Emberi Jogok Európai Nyilatkozatának elfogadása az uniós tagság feltétele.

Ezzel együtt jár a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) joghatóságának elismerése, amely így a tagállamokra nézve kötelező ítéleteket hozhat, és meg is teszi azt.

Az Európa Tanács jelenlegi főtitkára a posztot tíz esztendeje betöltő Thorbjorn Jagland. A norvég politikus 1987 és 1992 között a Norvég Munkáspárt főtitkára, majd 1992-től 2002-ig annak elnöke volt, emellett 1999-2008 között a Szocialista Internacionálé alelnöki tisztségét is magáénak tudhatta, így mint látható, baloldali politikusként szép karriert futott be.

Thorbjorn Jagland korábban a Nobel-békedíjakat odaítélő bizottság elnöke is volt, most azonban már csak egyszerű tag. Ugyanis

a díj több mint százéves története során első és egyetlen alkalommal a bizottság menesztette a vezetőjét,

aminek oka az volt, hogy a tagok bírálták a Barack Obamának és az Európai Bizottságnak odaítélt Nobel-békedíjak miatt. Ezért Jaglandnak távoznia kellett a Nobel-békedíjakat odaítélő bizottság éléről.

A Twitteren közzétett bejegyzése szerint jó barátja Soros György, akivel számos közös projekten dolgoznak, sokszor találkoztak és nyilatkoztak együtt.

Jagland kiállt az ENSZ Magyarország által elutasított globális migrációs paktuma mellett is, és kijelentette, hogy az Európa Tanács támogatja azt.

Magyarország 1990 óta tagja az Európa Tanácsnak, az Emberi Jogok Európai Nyilatkozata 1992 óta van hatályban a magyar jogrendben, így azóta az EJEB joghatósága alá is tartozik hazánk. A bírói testület fellebbviteli fórumként szolgál azokra az esetekre, amikor a kérelmező a tagállami bíróságok előtt minden jogorvoslati lehetőségét elhasználta már.

Sokat elmond a bíróság munkájáról, hogy többek között

olyan ítéleteket hoztak, mint Hunvald György és Hagyó Miklós baloldali politikusoknak a börtönkörülmények miatt odaítélt kártérítés, vagy a kommunista jelkép, a vörös csillag viselésének megengedése.

Látható, hogy Sorosnak az EJEB-nél is erős a lobbija, de nem elég, hogy bent vannak emberei, kívülről is nyomást gyakorol a testületre. Ennek egyik eszköze a European Implementation Network – Európai Végrehajtási Hálózat, EIN –, amely az EJEB döntéseinek az államok általi végrehajtásának kikényszerítését tartja céljának amellett, hogy a civileknek nevezett aktivisták véleményét becsatornázza az EJEB-hez.

A Tűzfalcsoport elemző írása itt olvasható

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?