KÜLFÖLD

Saját magán tesztelte a koronavírus-vakcinát egy német professzor

Az egész világ arra vár, hogy mikor sikerül előállítania a tudósoknak a koronavírus ellenszerét. A legtöbben azt jósolják, hogy 2021 előtt nem kerülhet ilyen szer forgalomba. Egy német professzor azonban nem volt hajlandó addig várni, saját magán tesztelt oltóanyagot.
  • Szerző: WM

A 73 éves Winfried Stöcker professzor másfél hónappal ezelőtt adta be magának az első antigénes injekciót. Azóta ezt háromszor megismételte, így összesen négyszer szúrta meg a saját combját. A német Bild című napilapnak nyilatkozó professzor azt mondja, hogy semmilyen mellékhatás nem jelentkezett nála. Sőt, már április végén antitest képződhetett a szervezetében, amely megvédi őt a vírusfertőzéstől.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Winfried Stöcker
Fotó: Carsten Rehder / Getty Images

Hogyan lehetséges akkor az, hogy a világon még nem jelent meg egy használható védőoltás?

Winfried Stöcker vállalkozó és orvos is egyben. 2019 júniusáig az Euroimmun nevű céget vezette, amit két évvel korábban eladott egy amerikai nagyvállalatnak 1,3 milliárd dollárért. Ma már csak egy kis magán labort üzemeltet a németországi Lübeckben. Ott állította elő genetikai módszerekkel a koronavírus antigént. Ez röviden azt jelenti, hogy a vakcina nem tartalmazza az élő vírust, csupán a genetikai anyag egy részét, amely önmagában nem fertőző. Stöcker professzor szerint szó sincs arról, hogy ez egy tudományos áttörés lenne. Több kutatásban is publikálták már ezt az eljárást.

A különbség azonban az, hogy míg más kutatóintézetek először állatokon tesztelnek és figyelik az oltóanyag hatásait, addig a német professzor azonnal beadta magának az antigént.

Winfried Stöcker úgy értékelte, hogy csupán alacsony kockázatú mellékhatásai lehetnek a vakcinának, amelyeket be kell vállalni annak érdekében, hogy védett legyen a koronavírus ellen. Az injekciók beadása utáni napokban még nem lehetett kimutatni a vérében az antitesteket, de pár héttel később már pozitív lett az antitest-teszt. Ez azt jelentette, hogy a szervezet elkezdett antitesteket képezni a vírus ellen.

A professzor szerint, ha a vakcinák hatásait és mellékhatásait egyből embereken tesztelnék, akkor az oltóanyagok engedélyeztetését egy-két évről pár hónapra lehetne csökkenteni. Stöcker úgy látja, hogy az idő a legfontosabb, hiszen minél később kerül a boltok polcaira az ellenszer, annál több ember halhat meg a vírustól.

És ezeket olvastad már?