KÜLFÖLD

Rosszabbul bánnak a migránsokkal, mint az állatokkal

Horrorjelenetek, elképzelhetetlen bûz és sikolyok mindenhonnan. Ezek a mindennapok a Líbiában található, menekültek számára fenntartott börtönben. Sokan azt mondják, hogy rosszabbul bánnak velük, mint az állatokkal.
címkék:
  • Szerző: WM

Ebben a Tripoliban található börtönben olyan migránsokat tartanak fogva, akik Európába akartak szökni, de útközben elfogták őket. A legnagyobb példányszámban eladott német napilap, a Bild elutazott Líbiába, hogy megnézzék, milyen állapotok uralkodnak a börtönben. Az őrök nem örültek a látogatásnak, nem is nagyon engedték az újságíróknak, hogy az épület belsejében fotózzanak. A riporter beszámolója szerint a föld borzalmasan koszos, a bejáratnál vizelettócsák vannak, a forróság és a levegőtlenség pedig már-már elviselhetetlen.

A Bild munkatársainak látogatásakor szorosan ültek egymás mellett a fogvatartottak, többen levették a pólójukat, hogy azt pörgetve kreáljanak némi szélmozgást. A legtöbben arról panaszkodnak, hogy rosszabbul bánnak velük, mint az állatokkal. A túlzsúfolt börtönben ezer embert őriznek, sokan közülük nők és gyermekek. A gambiai származású 22 éves Mouza azt állítja:

Rendszeresen vernek minket, és csak nagyon ritkán engednek ki a friss levegőre.

A rabok többsége úgy gondolja, hogy Európa a hibás, mert nem nyújtanak elegendő segítséget Afrikának. Az áldatlan állapotok azonban még tovább romolhatnak, ha életbe lép az a törvény, miszerint a Földközi-tengeren elfogott vagy bajba jutott illegális bevándorlókat a határrendészek nem Európába szállítják, hanem visszaviszik őket Líbiába. Gondoljunk csak bele, csak a húsvéti hétvégén nyolcezer embert mentettek ki a tengerből, így idén már 35 ezerre nőtt a számuk. Õket a jövőben szintén az afrikai országba szállítanák vissza, amiért cserében az Európai Unió busás összeggel jutalmazná Líbiát.

Szabad hely azonban már így sincs nagyon. Egy 25 éves migráns arról panaszkodott, hogy szinte egymáson kell aludniuk, sokan pedig rühesek, de nem törődik velük senki. Jó páran már hónapok óta ülnek a börtönben, és nem is tudják, hogy mikor engedik őket szabadon.

A borzasztó körülmények ellenére a legtöbben újra meg fognak próbálni eljutni Európába, mert, mint mondják, az az álmuk, hogy itt élhessenek.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?