KÜLFÖLD

Rossz emlékek: izraeli zászlókat égetnek Németország nagyvárosaiban

Teljes az értetlenség a német közvélemény körében azzal kapcsolatban, hogy a több mint 70 évvel a második világháború után hogyan engedheti meg bárki is magának, hogy a német nagyvárosok közterein.izraeli zászlókat égessen és petárdákat dobáljon zsidó gyerekekre a játszótéren.
címkék:
  • Szerző: WM

Izraeli zászlók égnek a Brandenburgi kapunál, fennhangon szidalmazzák a tüntetők a zsidóságot, egy német játszótéren pedig petárdával dobálják meg a zsidó gyerekeket. Nem, ezek nem a második világháború előtt feljegyzett zsidó ellenes történetekből valóak, ez 2017 Németországa. Amióta az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának, azóta szerte a világon felkorbácsolódtak az indulatok. Egyesek azonban - természetesen teljes joggal - értetlenkednek, hogy a közel-keleti konfliktus és gyűlölködés hogyan tud ilyen mélyen beférkőzni Nyugat-Európa szívébe is. 

Mégiscsak példátlan, hogy a német fővárosban egy több száz fős csoport palesztin zászlókat lengetve és azt skandálva, hogy "Allah a legnagyobb" izraeli zászlókat éget. A rendőrség pedig csak figyeli, mondván, nem szeretnék, ha eldurvulna a helyzet.

Gyűlölet a játszótéren is

Az egymás ellen érzett haragot már korán magukba szívják a gyerekek. Jó példa erre a múlt hét pénteki berlini eset, ahol zsidó gyerekek próbáltak meg együtt játszani arab gyerekekkel. Amikor kiderült a 9 és 11 éves gyerekről, hogy zsidók, az egyik arab gyerek petárdát vágott hozzájuk, majd a kisebbik hajába tűzijátékot tett és azt kiabálta, hogy Allah a legnagyobb.

Azzal pedig, hogy a német rendőrség nem lép erőteljesen közbe, csak azt érik el, hogy az arab migrációs hátterű emberek azt hiszik majd, hogy nekik mindent szabad, és Németországban is a saját törvényeik szerint élhetik a mindennapjaikat. Úgy tűnik, hogy a német eberek még nem kiabálják elég hangosan: "Elég volt!"

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?