KÜLFÖLD

Romániai erdőkből termeli ki illegálisan a fákat az Ikea?

A román környezetvédő szervezet nemrég publikálta az erről szóló jelentését.
címkék:
  • Szerző:

Az IKEA több mint 50 000 hektárnyi erdőt birtokol Romániában.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az Agent Green két éven keresztül követte a svéd lakberendezési vállalat által birtokolt korábban érintetlen erdőkben zajló kitermeléseket. Azt mondják, ezek rendkívül káros hatással vannak a helyi élővilágra, hiszen ezek védett területek, amelyeknek a fajfennmaradás szempontjából kiemelt jelentőségük van – írja a Transindex.

A kép illusztráció

Fotó: pixabay.com

A környezetvédelmi szervezet 33 oldalas, képekkel ellátott jelentésében részletesen kifejti a problémát, leírják, hogy a svéd gigavállalat hogyan pusztítja el szerintük az erdőket.

Az összegyűjtött bizonyítékok alapján az Agent Green arra a következtetésre jutott, hogy az IKEA olyan erdészeti tevékenységet folytat, ami károsítja a környezetet, a közösséget és a védett természeti területeket.

Fotó: Instagram

Kiderült: a visszaélések egy részét az EU által kijelölt Natura 2000 területeken vagy azok közelében követték el, amelyeket az EU irányelvei szerint védeni kell. Ez a helyzet a Valea Neagră erdővel is, amelyet a Vrancea megyei Târâtu falu és a Natura 2000 védett terület közvetlen szomszédságában irtottak ki. Itt azóta földcsuszamlások pusztítanak, és nagy a kockázat, hogy teljesen elszigetelik ezt a falut, amelynek egyetlen útja járhatatlanná vált. Ráadásul a fakivágásokat erdőgazdálkodási engedély és környezeti hatásvizsgálat nélkül végezték. Legalábbis a román természetvédők jelentése szerint. A helyi hatóságok és az IKEA egyelőre nem reagáltak hivatalosan.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?