KÜLFÖLD

Romániában módosították a közlekedési törvényt a pápa miatt

Jövő hétvégén érkezik Romániába Ferenc pápa, június elsején szentmisét celebrál Csíksomlyón. A szentatya közlekedése miatt sürgősségi rendelettel kellett törvényt módosítani.
  • Szerző: Ripost

Romániában is az egyedi rendszámú pápamobilokkal közlekedhet jövő hét végére tervezett látogatásán Ferenc pápa: ennek érdekében csütörtökön – sürgősségi rendelettel – módosította a bukaresti kormány a közlekedési törvényt.

A pápamobilokat  ugyan a román fél biztosítja, de a Vatikán azt kérte, hogy a pápát szállító gépjármű Romániában is mindig ugyanazzal az egyedi rendszámmal közlekedjen, amelyet valamennyi országban használnak.

A sürgősségi kormányrendelet indoklása szerint a román törvények nem tennék lehetővé ilyen speciális rendszámú járművek közlekedését a közutakon, és ha nem teremtenék meg késedelem nélkül ennek a jogszabályi feltételeit, Románia lejáratná magát a pápalátogatás által megkövetelt protokoll megsértésével.

 

A vatikáni járműparkban található pápamobilokat a pápa által felkeresett vendéglátó országok ajándékozták a Szentszéknek. Rendszámukon a SCV (Stato Citta del Vaticano) jelzés olvasható, fehér alapon piros betűkkel. Ez a színjelzés és az SCV 1 rendszám 1987 óta kizárólag a pápát illeti meg.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?