Létrehozva: 2021.04.04.

Romániában a gyerekeket sem kíméli a járvány harmadik hulláma

Romániában a gyerekeket sem kíméli a koronavírus-járvány harmadik hulláma – közölte vasárnapi sajtótájékoztatóján a román egészségügyi miniszter.

Vlad Voiculescu elmondta: 167 gyereket kezelnek a koronavírusos esetekre szakosodott kórházakban, közülük 16-ot intenzív osztályon, kettőt pedig lélegeztetőgépen. A miniszter arról számolt be, hogy a járvány harmadik hulláma minden eddiginél jobban próbára teszi az egészségügyi rendszert.


Fotó: Pixabay

Amint az elmúlt hetekben rendszeresen megtörtént, vasárnap is megdőlt a kórházban ápolt és az intenzív terápiára szoruló koronavírusos betegek rekordja. A vasárnap közzétett hivatalos adatok szerint 13 714 Covid-19-beteg fekszik a kórházakban, közülük 1456-an intenzív terápiás osztályokon.

A miniszter a harmadik hullám jellemzőjeként említette azt is, hogy egész családok kerülnek kórházba, és nemcsak a krónikus betegségekben szenvedők élete kerül veszélybe, hanem olyanoké is, akik nem szenvednek más betegségben.

Vlad Voiculescu elmondta: az elmúlt napokban növelték a koronavírusos betegeket ellátó kórházakban az ágyak számát, és az intenzív terápiás osztályokon is immár 1600 koronavírusos beteget tudnak kezelni. Úgy vélte: növeli a kockázatot a betegek szállítása a túlzsúfolt kórházakból a kevésbé fertőzött régiók kórházaiba, ezért arra törekszenek, hogy a nagyvárosokban bővítsék a kórházi kapacitást.

A vasárnap közzétett hivatalos adatok szerint Romániában az elmúlt 24 órában sokkal kevesebb új fertőzést jegyeztek fel(3712), mint amennyi a korábbi két hét napi átlaga volt (5558), és a halálesetek száma (97) is elmaradt a korábbi két hét napi átlagától (132). Az elmúlt egy év statisztikai adatai azonban azt jelzik, hogy a hét végére mindig visszaesnek a számok, minden bizonnyal az elvégzett tesztek számának a csökkenése és a hiányos jelentések következtében. A járvány megjelenése óta a romániai megfertőződöttek száma (974 375) közelít az egymillióhoz, a halálos áldozatoké pedig meghaladta a 24 ezret. Romániában szerda délelőtt meghaladta a kétmilliót a koronavírus ellen beoltottak száma, a járvány azonban tovább gyorsul, a Covid-kórházak intenzív osztályai országszerte megteltek. A csaknem húszmillió lakosú országban 1 millió 50 ezren a második dózist is megkapták. Románia az első egymillió lakost több mint két hónap alatt, a második milliót pedig négy hét alatt oltotta be. Az immunizációs kampány még nem igazán érezteti hatását a járvány terjedésében, egyes szakemberek mégis azt feltételezik, hogy nemcsak az új vírusmutációk elterjedésének, hanem az idősebb korosztály magasabb arányú átoltottságának is tulajdonítható, hogy a mostani harmadik hullámban a tavalyinál sokkal több fiatal vagy középkorú fertőzött kerül súlyos állapotban kórházba. A stratégiai kommunikációs törzs szerdán közzétett adataiból arra lehet következtetni, hogy tovább növekszik a fertőzések terjedési üteme, de már nem olyan sebességgel, mint az előző hetekben. Az utóbbi napon 6156-tal 950 000 fölé emelkedett az azonosított fertőzöttek száma, ami már csak tíz százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. A napi jelentésben – jelenleg átlagosnak számító – 129 haláleset szerepel, ezzel 23 500 fölé emelkedett a járvány áldozatainak száma. A helyzet súlyosságát a kórházak telítettsége jelzi: ott már több mint 13 ezer koronavírusos beteget kezelnek, megközelítőleg annyit, mint a tavalyi novemberi csúcs idején, az intenzív terápián ápolt súlyos esetek száma pedig szinte naponta újabb rekordot dönt, két napja az 1400-at is meghaladta. Bár folyamatos átszervezéssel próbálnak újabb intenzív terápiás helyeket felszabadítani a Covid-részlegek számára, a telítettség hetek óta 90 százalék feletti. Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter szerint országszerte tele vannak az intenzív osztályok, az egészségügyi rendszer túlterheltségére pedig jellemző, hogy a mentők már sorban állnak a kórházak bejáratainál, a koronavírusos betegeket sok helyütt már a mentőautóban kell megvizsgálni, mert a kórházi betegfelvételen nincs számukra hely.

Bukarestben több ezer ember tüntetett hétfő este a koronavírus-járvány megfékezését célzó egészségügyi korlátozások ellen, a többnyire békés demonstráció azonban kedd hajnalban erőszakba torkollott: mintegy háromszáz tüntető kövekkel, üvegekkel dobálta meg a rendfenntartókat, kirakatokat törtek be, szemetes kukákat, padokat rongáltak meg – írta az MTI.

A bukaresti csendőrparancsnok kedd reggeli sajtóértekezletén elmondta: 222 bírságot szabtak ki 200 ezer lej (14,8 millió forint) értékben, és 188 tüntetőt állítottak elő, akik ellen garázdaságért, csendháborításért, tiltott fegyverviselésért, rongálásért és más bűncselekményekért kezdeményeztek eljárást.

Alin Stoica, Bukarest kormánybiztosa (prefektusa) köszönetet mondott a csendőrségnek, amiért a provokációkat figyelmen kívül hagyva, nyugodtan, de határozottan biztosította a rendet a délután öt órától hajnali egy óráig elhúzódó tüntetésen, és Bukarest azon több mint kétmillió lakosának, akik nem szerepelnek a hírekben, de megértették, hogy egészségük és polgártársaik egészsége védelmében be kell tartaniuk a korlátozásokat.

Romániában vasárnap este lépett hatályba az a kormányhatározat, amely két órával növeli az éjszakai kijárási tilalom időtartamát, illetve csökkenti az üzletek nyitvatartási idejét azokon a településeken, amelyeken felgyorsult a koronavírus-fertőzés terjedési üteme.

A korlátozások ellen hétfőre virradó éjszaka számos településen spontán tüntetések bontakoztak ki, amelyeken a résztvevők többnyire “szabadságot” követeltek, a maszkviselési kötelezettség és a kijárási tilalom és a nyitvatartási korlátozás feloldását sürgették.

Hétfő délutánra már a nacionalista és vírustagadó szólamokkal frissen parlamenti képviselethez jutott, ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) hirdetett demonstrációt az ország valamennyi megyeszékhelyén, a bukaresti tüntetésen pedig a párt vezetői is részt vettek.

A helyi média beszámolói szerint az alapvetően kormányellenes demonstrációkon sokhelyütt az AUR megmozdulásain korábban is rendszeresen jelen lévő futballszurkolók voltak a hangadók. Az ország több városában a járványügyi operatív törzs döntéseit kommunikáló, palesztin származású Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár lemondását követelték, Temesváron a város német polgármesterének ablaka alatt azt kiabálták, hogy „Ne feledd, Herr Fritz, Temesvár nem Auschwitz”, Pitestiben pedig az idegengyűlölő indulatok adott pillanatban már a magyarok ellen fordultak, és a tüntetők a romániai lelátókon időnként felcsendülő, „Kifelé a magyarokkal az országból” rigmust skandálták.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felismerhetetlen lett a Született feleségek egyik legszexibb színésznője - fotók

origo.hu

Kiderült az igazság Kucsera Gábor és Tápai Szabina házasságáról

borsonline.hu

Berki Mazsinak keményen beszóltak: „Nem dolgozol! Lusta!”

metropol.hu

Óriási meglepetés érheti Szoboszlait: kiderült, ki lehet a Liverpool új edzője

mandiner.hu

Egész Európa arról beszél, mi történt Brüsszelben

origo.hu

Kiderült, ki Árpa Attila barátnője

mindmegette.hu

Óriási felháborodást válott ki a Tesco legújabb lépése

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

„A színfalak mögött” - Ágyban heverészve kapták le Palvin Barbit

magyarnemzet.hu

Budai Gyula feljelentést tett, Szabó Tímea szerint szép lett a Lánchíd + videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

"Jobb lesz nektek nélkülem!" – Szívszorító üzenetet hagyott hátra a csodálatos édesapa

KÜLFÖLD

Borzalom: ágyban evett az 5 éves kisfiú, ezért megölte a nevelőanyja

KÜLFÖLD

Elfoglalt egy szirénázó mentőt a feldühödött tömeg, elképesztő, ami ezután történt

KÜLFÖLD

Igazi csoda: a szentelt víz hatására támadt fel a halott csecsemő