KÜLFÖLD

Robbanásközeli helyzet alakult ki több európai menekültközpontban

Több német menekültszállón is felütötte a fejét a koronavírus. Emiatt van olyan központ, ahol 500 migráns helyeztek karantén alá. Az ott élők azonban egyre erőszakosabbak a korlátozás miatt. Leszboszon pedig tűz ütött ki, aminek során egy hatéves kislány vesztette életét.
  • Szerző: WM

Lángokban állt a görögországi Leszbosz szigetén található befogadó központ, a tűzben egy hatéves kislány életét vesztette. Nem hivatalos értesülés szerint nem csak ő az egyetlen áldozat. A tűzről, illetve az onnét menekülő asszonyokról, gyerekekről döbbenetes videók kezdtek terjedni az interneten. De olyan felvétel is készült, ahol Allah akbar (Allah a legnagyobb) kiáltással videózzák a fekete füstfelhőt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Bár görög hatóságok a tüzet már eloltották, annak keletkezéséről egyelőre nem közöltek hivatalos információt. Mivel a migránsok gyakran gyújtogatnak, így az is elképzelhető, hogy a kislány halálát egy újabb kitörési kísérletként értelmezhető szándékos tűz okozta. A befogadó központban ugyanis közel huszonötezren élnek, miközben háromezer ember ellátására alkalmas, s emiatt már többször alakult ki komoly feszültség.

Messziről is látni lehetett a tüzet.
Fotó: Reuters

A németországi Schwerin nevű település egészségügyi hivatala pedig bejelentette, hogy a város egyelőre nem fogad be újabb menedékkérőket. Ennek az egyik fő oka az, hogy kimutatták a koronavírust egy – a helyi menekültszállón élő – 24 éves szíriai migránsnál. A fiatal férfit elkülönítették, és kéthetes karantén idejére egy egyágyas szobába helyezték át. A többi embert, akikkel kapcsolatba kerülhetett, még vizsgálják.

Nem ennyire nyugodt a helyzet viszont a németországi Suhlban, ahol 500 bevándorlót helyeztek karantén alá a hatóságok. A menekültszállón napról napra egyre feszültebb a helyzet. A múlt péntek óta tartó elzárást folyamatosan próbálják a migránsok csoportosan megszegni.

A suhli menekültközpont.
Fotó: Picture Alliance

Sajtóinformációk szerint az emberek a kerítésen átmászva próbálnak megszökni a karanténból. Megint mások éhségsztrájkkal demonstrálnak, és olyanok is akadnak, akik fenyegetőznek. Éppen ezért rendőri erősítést küldtek a menekültszállóhoz, és azt kapták parancsba, hogy mindenáron akadályozzák meg az esetleges szökési kísérleteket.

És ezeket olvastad már?