KÜLFÖLD

Riasztás: 60 ezer migráns készül megrohamozni a horvát határt

Bosznia hatóságai arra panaszkodnak, hogy őket továbbra is komolyan sújtja a migrációs válság. Egyes információk szerint 60 ezer migráns próbál a balkáni útvonalon keresztül Nyugat-Európába jutni. A horvátokkal együtt a szlovénok, az osztrákok és a németek is erőteljesen aggódnak. Magyarországot a déli határzár teszi biztonságossá.
  • Szerző: WM

Ez év áprilisáig 1266 illegális határátlépőt fogtak el a szlovén határőrök, ez 280 százalékos növekedést jelent a 2017-es év hasonló időszakához képest.

Horvát sajtó értesülések szerint már Horvátországban is legalább 1300 bevándorlót tartóztattak fel idén. Bosznia-Hercegovinába május első 10 napjában már több mint 100 embert fogtak el, ezzel az idei szám már 5000-nél tart. A bosnyákok arra panaszkodnak, hogy a menekültszállóik túlterheltek, és senki sem akar nekik segíteni. Az egyik oldalról ugyanis hozzájuk tolják át a migránsokat, másik oldalon viszont lezárják a határokat, hogy ne tudjanak továbbmenni.

Valamilyen megoldásra azonban mihamarabb szükség lesz, mivel egyes információk szerint heteken belül legalább 60 ezer migráns indulhat meg a balkáni útvonalon észak felé. Az embercsempészek és a migránsok ráadásul egy - a 2015-ös válsághoz képest – új útvonalat találtak. Így, a Görögországból indulók Albánián, Montenegrón és Bosznián keresztül jutnak el Horvátországba, majd onnan tovább Szlovéniába, Ausztriába és Németországba - írja a Kronen Zeitung.

Magyarország a déli határszakaszon épített határzárnak köszönhetően ismét el tudja kerülni, hogy migránsok tízezrei masírozzanak át az országon, tönkre téve az útjuk során érintett településeket.

A horvát lapok jelentése szerint a 60 ezer migráns jelenleg Albánia és Bosznia között várakozik, de bármelyik pillanatban felkerekedhetek. Ezért is tűnik ésszerű döntésnek, hogy a horvát határon komoly készülődésbe kezdtek a hatóságok. A jelenlegi helyzetet látva nem zárható ki, hogy heteken belül horvát határtámadásba kezdenek az illegális bevándorlók, ahogy tették ezt 2015-ben Röszkénél is.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?