KÜLFÖLD

Riaszt a WHO: rákkeltő lehet a cumi, a gumikesztyű, az óvszer is

Az MBT nevû, gumigyártás során használt anyag daganatos elváltozással fenyegetheti mindazokat, akik kapcsolatba kerülnek vele. Vagyis csecsemőtől az aggastyánig mindenkit, hiszen nap mint nap használunk valamilyen gumiból készült terméket.
címkék:
  • Szerző: F. G.

Ott van ez az anyag az autógumikban, a gumimorzsából készült játszótéri burkolatokban, a kondomban, a mosogatáskor, takarításkor használt kesztyűben, a műfüves focipályákban.

 

 

 

Kell-e félnünk?

A WHO szakértői egy franciaországi konferencián a Daily Mail szerint úgy nyilatkoztak, hogy az MBT a „valószínűleg rákkeltő” kategóriába sorolandó, ennél egy fokozattal veszélyesebb például az azbeszt és a dohányzás, amiket egyértelműen rákkeltőnek tartanak.

 

Az idézett cikk hivatkozik a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat egyik volt intézményvezetőjére, aki úgy véli, hogy tizenéves kapus fiának rákját is a műfüves pályákban fellelhető gumianyagok okozhatták.

 

Nigel Maguire  fia, Lewis lelkes kapus volt, és az immunrendszerét támadta meg a rák.

 

Más szakértők viszont úgy fogalmaznak, hogy veszélynek leginkább a gumiiparban dolgozók vannak kitéve, a hétköznapi használati tárgyak esetében ez nem áll fenn.

Mindenesetre azt ajánlják, hogy mielőtt mondjuk cumit veszünk a babának, tájékozódjunk, az anyaga tartalmaz-e MBT-t.

Ez azért nem túl biztató.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?