KÜLFÖLD

Riadó! 100 ezer Iszlám Állam-katona tűnt el a hatóságok radarjáról

Több ország szakértője is egyetért abban, hogy az Iszlám Állam ellen egyelőre csak csatákat sikerült nyerni, a háború még folytatódni fog. Százezer dzsihadistáról nem tudnak semmit a hatóságok, de a gyanú szerint több ezren bujkálhatnak a Balkánon rekedt migránsok között.
  • Szerző: WM

Peter Gridling, az osztrák Államvédelmi Hivatal vezetője szerint Ausztria számára továbbra is az iszlamista indíttatású terror jelenti a legnagyobb fenyegetést. Gridling arra utalt, hogy nagy számban vannak olyan terroristák, akik a Közel-Keletről próbálnak visszatérni a szülőhazájukba, például Ausztriába. A hivatal vezetője nincs egyedül álláspontjával, az Europol nem régiben kiadott jelentése ugyanerre a következtetésre jutott európai szinten. A nemzetközi szervezet szerint a legnagyobb veszélyt a dzsihadisták visszatérő gyermekei és feleségei jelenthetik. Őket ugyanis nincs miért börtönbe zárni, ugyanakkor az iszlamista ideológiával már megfertőzték őket.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: GettyImages / GettyImages

Szakértők ráadásul arra figyelmeztetnek, hogy az asszonyok bosszúküldetésre vállalkozhatnak, amiért a nyugati erők megölték a Közel-Keleten az Iszlám Állam szolgálatában álló férjeiket. A rendelkezésre álló információk szerint a Nyugat-Balkán lehet a visszatérők legfőbb útvonala. Egyes jelentések szerint 100 ezer egykori Iszlám Állam-harcosról nem tudnak semmit a hatóságok, de a legnagyobb esély arra van, hogy közülük több ezren a Boszniában rekedt migránsok között húzták meg magukat. A nagy számban ott veszteglő illegális bevándorlók célja, hogy Nyugatra tudjanak szökni, így a köztük lévő veszélyes terroristák is ismét valamelyik nyugat-európai országba készülhetnének véres merényletekre. Adrijan Stuni amerikai biztonságpolitikai szakértő szerint csak a Nyugat-Balkánon 460 dzsihadistát tartanak számon a hatóságok, de a valóság ennek akár a többszöröse is lehet.

Vannak olyan jelentések, amelyek arról számolnak be, hogy Boszniában egész falvakat foglaltak el terroristák. Az Iszlám Állam túlélő terroristáinak az lehet a célja, hogy minél nagyobb visszhangot kiváltó terrortámadást hajtsanak végre, hogy ezzel is bizonyítsák, a terrorszervezetet nem sikerült elpusztítani.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?