KÜLFÖLD

Rettegnek a tűzoltók, migránsok támadnak rájuk

Pokoli állapotok uralkodnak a svéd Uppsala egyik kerületében: a tûzoltók sem merészkednek Gottsundába, ha valami kigyullad, mert a migránsok nagy valószínûséggel rájuk támadnak.
  • Szerző: KF

Múlt kedden este 7 környékén értesítették a tűzoltókat arról szemtanúk, hogy több autó és egy parkolóház lángol a no-go zónává váló kerületben. A tűzoltók azonban csak 3 órával később jelentek meg a helyszínen – addigra kaptak csak rendőri védelmet. Az uppsalai rendőrség szóvivője, Lisa Sannervik szerint ugyanis a tűzoltók biztonsága veszélyben forgott, ha rendőri biztosítás nélkül végezték volna a munkájukat, a gottsundai migránsok rájuk támadtak volna. Erre már többször is volt példa az utóbbi időkben.

 

A tűzben közel 50 autó károsodott, a legtöbb teljesen kiégett. A szemtanú, aki értesítette a hatóságokat, 45 percig várt a helyszínen a tűzoltókra, és alig akarta elhinni a késlekedés okát, mikor a diszpécserrel beszélt.

Senki nem jött, miközben mindent beborított a füst

– mondta az illető.

Sannervik nem is tagadta, hogy a tűzoltók szándékosan késtek, biztonsági okokból nem mentek ki az érintett területre. „Már több olyan esetünk is volt, hogy a tűzoltókat kövekkel dobálták a kerületben. Természetesen a döntésünk sajnálatos a környék lakóira nézve, de a csapatunk biztonsága a legfőbb prioritás számunkra.”

Az egység csak akkor kezdte végezni a feladatát, mikor megérkezett a felfegyverzett rohamrendőri csapat, akik megtisztították a garázsok környékét a migránsoktól. Sannervik szerint a tűz bosszúeszköz lehetett, ugyanis a múlt héten a rendőrség több embert is letartóztatott Gottsundában, akik drogkereskedelemben érintett bűnbandákhoz tartozhattak.

A főképp migránsok lakta kerületek már több svéd nagyvárosban is no-go zónává váltak, azonban a nők és a fiatalok után most már a tűzoltók és a mentők sem mernek kiszállni az ilyen területekre. Malmőben például fiatal migránsok üvegekkel dobálták meg a tűzoltókat, és addig nem szüntették be a támadást, míg az egyenruhások biztonsági okokból el nem menekültek, maguk mögött hagyva a lángoló épületet. A mentősöket pedig már annyiszor zaklatták, hogy a no-go zónákba katonai sisakban és golyóálló mellényben vonulnak ki, ha riasztják őket.

És ezeket olvastad már?