KÜLFÖLD

Rettegnek a tűzoltók, állandósultak a támadások

Lassan már csak rendőri kísérettel hajlandóak tüzet oltani a tûzoltók, olyan sokszor támadnak rájuk a fiatal bûnözők.
  • Szerző: KF

A skót hatósági statisztikák szerint a múlt évben összesen 6509 alkalommal támadtak rá munkájuk végzése közben a tűzoltókra, rendőrökre vagy a mentősökre – ez lebontva napi 17 incidenst jelent. Ugyan a helyzet már évek óta egyre rosszabb, ezzel most egy három éves rekord dőlt meg Skóciában. Ráadásul a valós számadat ennél sokkal magasabb, mivel a statisztikában nincsenek benne a súlyos testi sértéssel vagy gyilkossági kísérlettel járó esetek.

 

Legutóbb akkor került kórházba egy tűzoltó, miután egy felgyújtott szemetes oltása közben üvegekkel és kövekkel dobálták meg Springburnben. Ugyanez a fiatal banda néhány órával később felgyújtott egy másik szemetest is – ide a tűzoltók már csak rendőri kísérettel voltak hajlandóak kivonulni.

A tűzoltóink legfontosabb célja az életmentés. Az emberek biztosak lehetnek benne, hogy vészhelyzet esetén mindig ott lesznek az első sorban. Ezek a tűzoltók az apáitok, az anyáitok, bátyjaitok és nővéreitek – valakinek a családtagjai. Hihetetlen, hogy fizikailag vagy verbálisan bántalmazzák őket, mikor éppen a közösséget védik

– mondta Lewis Ramsay tűzoltóparancsnok-helyettes.

A skót rendőrök és a mentőszolgálat hasonló jelenségről számoltak be, a fiatal bűnbandák őket is rendszeresen zaklatják.

És ezeket olvastad már?