KÜLFÖLD

Részegen, rántott csirkével a kezében akart atomrakétákat pakolni egy brit tengerész

A Brit Királyi Haditengerészet tisztje 16 darab olyan rakétát akart partra emelni részegen, melyeknek a robbanóereje harmincszorosa a hirosimai atombombáénak.

Eljárást indítottak és határozatlan időre felfüggesztettek a munkavégzés alól egy brit tengerészt, aki pocsolyarészegen, egy nagy zacskó rántott csirkével a kezében akarta felvenni a munkáját, mely során atomrakétákat kellett volna kirakodnia egy tengeralattjáróból – írja a The Sun internetes kiadása.

A Brit Királyi Haditengerészet HMS Vigilant nevű atom-tengeralattjárójának legénysége a közelmúltban kikötött egy amerikai támaszponton Georgia államban, hogy feltankolják a készleteiket és ellenőrizzék a fegyverrendszereket. Az egyik tiszt, Len Louw feladata azt lett volna, hogy a levezényelje a tengeralattjárón található, nukleáris robbanófejekkel ellátott 16 ballisztikus rakéta kirakodását. A 40-es évei elején járó tengerész egy nagy zacskó rántott csirkével a kezében és totál részegen akarta felvenni a munkáját, amit az egyik kollégája észre vett és jelentett a feletteseinek.

A szóban forgó Trident típusú atomrakéták egyenként 60 tonnát nyomnak, a robbanóerejük pedig harmincszorosa a hirosimai atombombáénak. Ha egyszerre hoznák működésbe őket, akkor körülbelül 60 millió ember kiirtására lennének képesek.

„Nem volt abban az állapotban, hogy a nukleáris fegyverekért feleljen. Az a személy, akitől átvette volna a munkát, rájött, hogy nagyon rosszul van. Neki nem volt más választása, minthogy riassza a feletteseit. (...) Len Louw teljesen figyelmen kívül hagyta kötelezettségeit. Nem nehéz elképzelni a legrosszabbat, ami történhetett volna. Megdöbbentő, hogy ő felelt a rakétarendszerért – fogalmazott a Sunnak egy neve elhallgatását kérő tengerész.

A részeges tisztet azonnal felmentették a munkavégzés alól és hazaküldték a skóciai Fashlane-bázisra, ahol hadbíróság előtt kell majd magyarázatot adnia a történtekre.

HMS Vigilant nevű atom-tengeralattjáró a múlt héten egyébként azzal került be a hírekbe, hogy a legénységének egy része kiszökött kocsmázni az amerikai támaszpontról, ahol jelenleg is állomásoznak. A karanténintézkedések durva megsértése után 35 tengerésznek lett pozitív koronavírus-tesztje.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?