KÜLFÖLD

Rémisztő hírek érkeztek: már több a halott Olaszországban, mint Kínában

Olaszországban újabb rekord született csütörtökön, egy nap alatt 5322 új megbetegedést és 427 új halottat jelentettek.
  • Szerző: Ripost

Olaszországban megint rekordot döntött a regisztrált új koronavírusos esetek száma csütörtökön. Egyetlen nap alatt 5322 esetet diagnosztizáltak, már 41 035 fertőzött van. 427-en haltak meg, ez kevesebb, mint a szerdai szám. Összesen már 3405-en haltak meg. A halálozási arány továbbra is 8,3 százalék.

Fotó: AFP

Kínában eddig 3245-en haltak meg, vagyis most már Olaszországban több halálos áldozata van a járványnak. A halottak között már 13 orvos van.

Az ország folyamatosan próbál védekezni a járvány ellen, miután karantén alá helyezték Olaszországot, múlt héten bezárt minden hely, ami nem gyógyszertár vagy élelmiszerbolt. A Genovai Egyetem járványszakértői szerint ennek ellenére az olasz fertőzöttek számának tetőzése március 23-25-re várható, ez azonban nagyban függ szerintük az olaszok magatartásától is, így biztosat nem tudni.

Kilógnak a karanténból az olaszok

A kijárási tilalmat megszegők továbbra is nagy problémát jelentenek Olaszországban: horgászni és tengerparti napozásra is kilógnak a házi karanténból az olaszok.

„Totózni indultam” – így indokolta utcán tartózkodását egy férfi, amikor a rendőrök megkérdezték tőle, miért sétál láthatóan ok nélkül. Fantáziadúsabb volt egy fiatalember válasza, miszerint a barátnője éppen akkor tette ki őt az utcára. Más elmagyarázta, hogy muszáj járnia egy keveset, mert esti séta nélkül nem tud elaludni. Egy éjjel háromkor igazolt férfi azt mondta, elromlott a mobiltelefonja, és javítani viszi – áll az MTI összefoglalójában.

A szicíliai Palermo városában három férfit bírságoltak meg, mivel azt mondták, kocogni indultak autóval, de egyik öltönyben és nyakkendőben volt, a másik mellett idős édesanyja ült, a harmadik pedig gyerekeit vitte valahova.

Az északi Tortonában egy férfi azt mondta, azért megy a város másik felébe vásárolni, mert egy ottani szupermarketben gyűjti a vásárlói pontokat. Riminiben egy nyugdíjas építkezést ment el megnézni, Rómában egy iskola udvarán grillpartyt tartottak, és csodálkoztak, hogy miért oszlatta fel őket a rendőrség. Mások horgászfelszerelésben mondták azt a rendőröknek, hogy munkába mennek. Volt, aki szexboltot keresett, más a tengerparton napozott.

És ezeket olvastad már?