Létrehozva: 2021.07.15.

Rasszizmussal vádolják az olasz labdarúgó válogatottat, mert nem játszik benne színes bőrű focista

Az egykor szebb napokat látott Economist egy valóságot nyomokban sem tartalmazó cikkben indított támadást az EB-győztes olasz válogatott ellen.

Egy végtelenül bizarr szerkesztőségi véleménycikkben rasszizmussal és fasizmussal vádolta meg az olasz labdarúgó válogatottat a The Economist internetes kiadása. Az angol nyelvű brit hírmagazin hétfőn megjelent cikke szerint az olasz csapatnak sok bűne van, de mind közül a legsúlyosabb, hogy egyetlen színes bőrű vagy migrációs hátterű focista sem volt a keretükben az Európa Bajnokságon.

Ahogy azt bizonyára sokan tudják, az olasz nemzeti tizenegy július 11-én, vasárnap büntetőpárbajban 3-2 arányban legyőzte a hazai pályán játszó angol válogatottat. Ezzel az olaszok a második Európa-bajnoki címüket nyerték meg, 53 évvel azután, hogy 1968-ban először diadalmaskodtak a nemzetközi tornán.

A rendes játékidőben 1-1-es döntetlenre végződött mérkőzés után hatalmas botrány kerekedett abból, hogy a büntetőket kihagyó angol labdarúgók – akik történetesen mind feketék voltak – közösségi oldalát elárasztották a gyűlölködő, rasszista hozzászólások. A brit rendőrség a Twitteren reagált az ügyre, ahol elfogadhatatlannak nevezték a megnyilvánulásokat, a szerzők ellen pedig vizsgálatot indítottak.

Egy szó mint száz, a mérkőzésnek meglehetősen erős rasszista visszhangja volt, az Economistnak azonban egy olyan helyen is sikerült faji alapú kirekesztést felfedeznie, ahol senki másnak: történetesen az olasz válogatottban.

„A pályára lépést megelőzően a 26 fős olasz keret legszembetűnőbb aspektusa az volt, hogy a játékosok között senki sem volt színes bőrű”

– olvasható a cikkben, melyben azt is megjegyzik, hogy az olasz válogatottban ugyan szerepelt három Brazíliában született olasz is, de ők nem tekinthetők bevándorlónak, mert a felmenőik között csak olaszok vannak. Tehát mindent egybevetve az olasz válogatott egy fehér emberekből álló csapat, ami bőven kimeríti a rasszizmus fogalmát.

Az Eb-győztes olasz válogatott.

A lap szerint az olasz válogatottban kizárólag azért szerepeltek tősgyökeres olasz focisták, mert a helyi törvények szerint csak az kap születésekor automatikusan állampolgárságot, akinek legalább az egyik felmenője olasz, tehát például egy bevándorló házaspár olasz földön született gyerekekének nem jár ez a kiváltság. (Latinul ezt „jure sanguinis” (vérjog) állampolgársági jognak nevezik, és az európai országok többsége ezt a rendszert alkalmazza. Ennek ellenkezője a jus soli” (talajhoz való jog), ami alapján mindenki állampolgár, aki a nemzet területén született. Többek között az Egyesült Államokban is ezt a rendszert alkalmazzák.)

Az Economist mindemellett a rasszizmus egyik megnyilvánulásának találta, hogy az olasz csapat tagjai egyetlen mérkőzésüket megelőzően sem ereszkedtek féltérdre önszántukból a torna során a kirekesztés ellen. És ezt a gesztust csak a britek nyomására voltak hajlandóak megtenni a döntő előtt.

Sőt, a lap szerint az olasz csapat győzelme a jobboldali olasz pártok, úgy mint a Matteo Salvini-féle Liga, és a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek malmára hajtották a vizet, ami nem más mint „bűncselekmény”.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elon Musk döbbenetes jóslata az amerikai elnökválasztásról mindenkit sokkolt

origo.hu

Alig takarja valami Tolvai Reni hatalmas melleit

metropol.hu

Óriási meglepetés érheti Szoboszlait: kiderült, ki lehet a Liverpool új edzője

mandiner.hu

Orbán Viktor felszólalt az Európai Parlamentben – mutatjuk a részleteket!

metropol.hu

Heti horoszkóp: ennek a jegynek az életében véget ér a bánat!

hirtv.hu

Menczer Tamás: Ilyet csak egy tróger csinál + videó

origo.hu

Szexképek kerültek fel az internetre Taylor Swiftről

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 20.: a Bika bízzon magában, a Bak nézzen az álarc mögé

ripost.hu

„Modellnek kéne lenned, nem focistának” – Szoboszlainak csúnyán beszóltak

ripost.hu

Súlyos dologgal vádolják a nézők a Házasság első látásra szereplőjét

ripost.hu

Hoppá, más feleségével ebédelt a Házasság első látásra szereplője

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Áll a bál: tolószékbe került a tévés, és a népszerű énekesnő tehet az egészről

KÜLFÖLD

Elképesztő, hogyan kértek segítséget a lakatlan szigeten rekedt hajótöröttek

KÜLFÖLD

Feladta a harcot, édesapja után halt a hétvégi háztűzből kimentett 4 éves kisfiú

KÜLFÖLD

Iszlamistáktól lefoglalt fegyvereket küld Ukrajnának az USA