KÜLFÖLD

Rasszista kijelentéseibe bukhat bele az egyik legesélyesebb demokrata elnökjelölt

Ha Donald J Trump fogalmazott meg volna olyan kijelentéseket, mint Mike Bloomberg, akkor az amerikai főáramú sajtó már biztosan ízekre szedte volna.

Mike Bloomberg, a világ kilencedik leggazdagabb embere, korábbi New York-i polgármester és jelenlegi demokrata párti elnökjelölt-aspiráns arról beszélt egy televíziós interjúban, hogy „a feketék és a spanyol ajkú amerikaiak nem tudják, hogyan kell normálisan viselkedni a munkahelyükön.” - írja a Breitbart.

Mike Bloomberg demokrata elnökjelölt-aspiráns fekete szavazók körében kampányol. (Photo by Mark Felix / AFP)

Bloomberg – még New York-i polgármesterként – 2011 augusztásban indította el a Young Men's Initiative nevű felzárkóztatási programot, aminek keretében fel kívánják számolni a 16 és 24 év közötti fekete és spanyol ajkú amerikaiak közötti oktatási, foglalkoztatási, egészségügyi és igazságügyi különbségeket.” A programot részben a Soros György nevével fémjelzett Nyílt társadalom Alapítványok nevű, nemzetközi pályázatokat biztosító hálózat finanszírozta a New York-i önkormányzaton keresztül.

A program indulását egy nagy médiakampány előzte meg, mely során Bloomberg meglehetősen cifrákat mondott (értsd: nettó rasszista kijelentéseket tett) az amerikai kisebbségekre. A PBS nevű amerikai közszolgálati televíziós csatorna egyik hírműsorában például az a tényállítás hagyta el a száját, hogy az feketék és latin ajkú amerikaiak képtelenek normálisan viselkedni a munkahelyükön.


„Az emberek régóta azt mondják, hogy a faji különbségek ellen nem lehet semmit sem tenni. A latin ajkúak és a feketék szörnyen teljesítenek az iskolai teszteken a fehérekhez és az ázsiaiakhoz képest. Ha megnézzük a börtönöket, akkor túlnyomórészt kisebbségeket találunk bennük. Ha megnézzük, hol követik el a legtöbb bűncselekményt, akkor kisebbségek lakta városrészeket találunk. Az áldozatok és az elkövetők szinte mindig a kisebbség tagjai. (...) Sok mindent megtettünk már, hogy olyan munkahelyeket hozzunk létre, melyek elérhetőek az alul iskolázott és angolul csak részben beszélő kisebbségek számára. Ennek ellenére létezik a fekete és latin ajkú férfiaknak egy 16–25 év közötti hatalmas csoportja, akiknek nincs munkája, nincs perspektívájuk, mert nem tudják, hogyan kell munkát találni és nem tudják, hogyan kell viselkedni kell a munkahelyükön.” - fogalmazott Bloomberg a televíziós interjúban.

A demokrata párti elnökjelölt-aspiránsról ráadásul nem először derült ki, hogy korábban durván rasszista kijelentéseket tett az amerikai kisebbségekről. Az amerikai sajtó pár héttel ezelőtt egy olyan interjúját túrta elő a politikusank, amiben Bloomberg kiállt amellett, hogy a rendőrök indoklás nélkül megállíthassanak és átkutathassanak bárkit (stop-and-frisk). Ezt a gyakorlatot főként a rosszul szituált kisebbségi amerikaiak ellen szokták alkalmazni a rendfenntartó szervek.

És ezeket olvastad már?