KÜLFÖLD

Radioaktív anyagot találtak egy orvos szervezetében, nem szóltak a veszélyről

Az orvos egyike volt azoknak, akik az orosz atomrobbanás sérültjeit kezelték.
  • Szerző: Ripost

Robbanás történt még augusztus 8-án az észak-oroszországi Arhangelszk megyében, amiben öt nukleáris mérnök és két munkás veszítette életét, további hatan pedig megsérültek. A sérülteket az arhangelszki kórházba vitték, ahol az orosz független média szerint nem tájékoztatták az orvosokat, hogy radioaktív baleset történt, és speciális védőfelszerelést kell viselniük.

A The Guardian most arról számol be, hogy az egyik orvos izomszövetében a cézium-137-es izotópját találták meg. Az orosz hatóságok azzal magyarázzák a dolgot, hogy biztosan olyan ételt evett, ami enyhén radioaktív volt: nemrég járt Thaiföldön, ami a hatóságok szerint közel van annyira Japánhoz, hogy “fukusimai hal” lehessen a hibás. A cézium-137 ugyanis megszennyezhet halat, gombát és algát is, amit aztán elfogyasztva az ember szervezetében is meg lehet találni a radioaktív anyagot.

Az orvosok azonban, akik névtelenséget kértek, mást mondanak: szerintük nem tájékoztatták őket arról, hogy radioaktív baleset helyszínéről érkeznek a sérültek, és védőfelszerelésben kell őket kezelniük. Több mint 100 orosz munkást kellett átvizsgálniuk az orvosoknak a sérülteken kívül is, a független helyi média szerint több kórházi dolgozó veszélybe került a sugárzás miatt.

Az orosz hidrometeorológiai szolgálat (Roszgidromet) szerint a beleset idején négy-tizenhatszorosára nőtt a gammasugárzás Arhangelszk megyében.