KÜLFÖLD

Rabszolgaként dolgoztatott magyarokat Angliában

Naponta alig több mint 1000 forintot fizetett nekik, de ennyi munkáért több mint hússzor annyi jár Nagy-Britanniában.
  • Szerző: SZM

Az Angliában szerencsét próbálók között rengetegen voltak és vannak, akik vakon megbíznak a magyarul beszélő munkaközvetítőkben. Az egyikükkel viszont többen pórul jártak.

Leeds város bírósága a napokban 3 év börtönre ítélte a 46 éves Bogdán Jánost, aki hivatalosan munkaközvetítőként tevékenykedett Angliában. Bogdán egy nála alig fiatalabb, Róbert néven emlegetett, munkanélküli, hajléktalan embert azzal az ígérettel csalt ki, hogy segít neki munkát találni egy építkezésen.

Az áldozat öt másik munkással együtt osztozott egy szobán, amely olyan kicsi volt, hogy a földön kellett aludniuk, másrészt csak egymáson átmászva tudtak mozogni benne. Takarót sem kaptak, a törülközőjüket használták takarónak.

Minden reggel nyolcra vitték dolgozni építkezésekre, délután ötkor mentek érte, munka közben nem kapott sem enni, sem inni. Nem mindig vitték kocsival, volt amikor a 15-20 kilométerre lévő építkezésekre biciklivel járt.

Amikor visszatért a házba, néha kapott kenyeret és szalámit, de volt, hogy semmit sem adtak neki.

Hetente 7 - 9 ezer forintnak megfelelő fizetést kapott, de voltak hetek, amikor semmit. Ennyi munkáért több mint hússzor annyi jár Angliában.

„Néha az utcára ment kéregetni, hogy szerezzen pénzt ételre” – mondta az ügyben eljáró ügyész, Tony Kelbrick. Az áldozat egyszer kért egy cigarettát, Bogdán adott neki egyet, de azt mondta, ossza be két másik munkással közösen. „Eközben a vádlott Mercedesszel járt és naponta három doboz cigarettát szívott el” – mondta Kelbrick.

Három hónap után, Bogdán 2013-ban hirtelen visszaköltözött Magyarországra, magára hagyva az összes munkását. A helybeli közösség segített rajtuk, a rendőrséget is ők értesítették.

Távollétében Bogdánt 3 év börtönre ítélték. „Szándékosan alázta meg embertársait” – mondta Tom Bayliss bíró az ítélethirdetéskor. A cikkből nem derül ki, hogy a büntetését hol kell letöltenie.

Forrás: Examiner.co.uk

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?