KÜLFÖLD

Politikus elleni merényletet tervezett egy pakisztáni migráns

Tíz év börtönbüntetésre ítélte a holland bíróság azt a pakisztáni migránst, aki terrortámadást akart elkövetni Geert Wilders holland politikus ellen.
  • Szerző: WM

A pakisztáni származású Dzsunejd I.-ként említett férfit 2018-ban vették őrizetbe a hágai központi pályaudvaron, nem sokkal az után, hogy a Facebook közösségi oldalra feltöltött videofelvételén támadással fenyegette meg Wilderst, egyúttal egy lehetséges támadásról beszélt a holland parlament épületénél. A támadás indítéka a Wilders pártja, a bevándorlásellenes holland Szabadságpárt (PVV) által meghirdetett Mohamed-karikatúraverseny volt, amely Dzsunejd I. szerint megsértette az iszlám prófétáját.

A tárgyalást vezető bíró, Jan van Steen leszögezte: ha a férfinak sikerült volna végeznie Wildersszel, azzal súlyos csapást mért volna a demokratikus holland társadalomra is. A tervezett karikatúraversenyt, amelyet végül biztonsági okokra hivatkozva lemondtak, korábban a holland kormány tiszteletlennek és provokatívnak tartotta. Ugyanakkor elítélte a Wilders elleni fenyegetéseket is, és megvédte a politikus szólásszabadsághoz való jogát.

Wilders – akit nyílt iszlámellenessége miatt folyamatosan halálos fenyegetések érnek – 2004 óta állandó rendőri védelem alatt áll. Korábban többek között az erőszak vallásának nevezte az iszlámot, amely véleménye szerint a legnagyobb veszélyt jelenti Hollandiára nézve.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?