KÜLFÖLD

Pisztollyal járnak iskolába a tanárok

Furcsa trend hódít az amerikai tanárok körében: egyre többen iratkoznak be lőgyakorlatokra, váltják ki a fegyvertartási engedélyüket, és kérnek felhatalmazást arra, hogy töltött pisztolyukat magukkal hordhassák a munkahelyükre.
  • Szerző: KF

A fegyverkezés hátterében az a félelem áll, hogy az Egyesült Államok újra az iskolai mészárlások hazájává válhat. Legutóbb 2012-ben a Sandy Hook általános iskolában gyilkolt meg egy magányos merénylő 20 gyereket és 6 felnőttet – azóta 18 szövetségi államban már engedélyt adtak a hatóságok arra, hogy bizonyos okiratok birtokában a tanárok fegyverrel járjanak iskolába. Most azonban fellendült a lőgyakorlati képzésekre irányuló kereslet, több százan tanulnak meg fegyvert használni. Emellett arra is megtanítják a pedagógusokat, hogy hogyan szerelhetik le a támadót, illetve hogyan tudják ellátni a sebesülteket.

 

A program szervezői szerint nem az a cél, hogy a tanárokkal kiváltsák a rendőröket vagy a kommandósokat, hanem az, hogy a szakszerű segítség megérkezése előtt is legyenek olyanok, akik pánik helyett helyén tudják kezelni az ügyet, és talán megakadályozhatják a további vérfürdőt.

A program kritikusai szerint viszont így a potenciális támadók dolgát is megkönnyítik, hiszen a fegyvert már nem kell bejuttatniuk az iskolába, az ott van kéznél, a tanároknál.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?