KÜLFÖLD

Percenként 3 millió maszkot gyártanak

Az eldobható maszkok milliárdjai szerte a világon egy növekvő környezeti problémához is vezetnek, amely sokkal hosszabb ideig tarthat, mint maga a járvány.
  • Szerző: Ripost

Döbbenetes szám: percenként a világon 3 millió maszkot gyártanak – írja a Blick.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A maszkok védenek a Covid-19 ellen, ezért hatalmas tömegben gyártják világszerte.

Szingapúr vezető napilapja, a „Straits Times” elvégzett egy számítást: minden hónapban mintegy 129 milliárd maszk és mintegy 65 milliárd kesztyű gördül le a futószalagokról. A legtöbb terméket csak egyszeri használatra szánják.Csak a havonta előállított maszkok súlya körülbelül 451 500 tonna. Ez óriási környezeti terhelést jelent.

Hatvan maszk egy négyzetméternyi területet fed le, így a havi termelés 728 négyzetkilométert jelent.

Egy csendes-óceáni sziget partján talált szájmaszkok. (Forrás: OceansAsia)

A maszkok újrahasznosítása nagyon nehéz, a legtöbb hulladékként végzi. A világ számos pontján hulladéklerakókba, folyókba és az óceánokba kerül. Az eldobható maszkok általában polipropilénből készülnek, amely egy hőre lágyuló anyag, amelyet a környezetben nem lehet gyorsan lebontani. A legtöbb maszk ráadásul három rétegből áll, és összetett anyagokból készül, amelyeket nehéz elválasztani és ez alkalmatlanná teszi őket újrahasznosításra.

 

A koronajárvány amúgy is jelentősen több műanyag hulladékhoz vezet. Az éttermek zárva tartanak, de elvitel megengedett. Nagyon kevés esetben visznek saját edényt az ügyfelek, a legtöbb elviteles étel műanyag csomagolásba kerül, ezek is jelentősen növelik a szemetet.

És ezeket olvastad már?