KÜLFÖLD

Példátlan iszlamista heckertámadás ért több kormányzati weboldalt Franciaországban

A portálokon az „Éjen Mohamed”, „Éjen az iszlám” és a „Halál Franciaországra” feliratok voltak olvashatóak egy rövid ideig.

A francia kiberbiztonsági hivatal (Cyber Malveillance) a hivatalos Twitter-oldalán jelentette be, hogy több kormányzati weboldalt is iszlamista hackertámadás ért vasárnap.

A hatóságok szerint a támadás egyfajta válaszlépés lehet Emmanuel Macron francia elnök és a kormány azon bejelentésére, miszerint a jog teljes szigorával fognak lecsapni a dzsihadista kötődésű szervezetekre és személyekre a jövőben – írja a Europe 1 nevű francia rádió internetes kiadása.

A Europe 1 beszámolója szerint a heckerek egy rövid időre átvették az irányítást a kormányzati weboldalak fölött, majd az iszlámot dicsőítő rövid szövegeket helyeztek el rajtuk. A portálokon többek között az „Éjen Mohamed”, „Éjen az iszlám” és a „Halál Franciaországra” feliratok voltak olvashatóak egy olyan kép kíséretében, melyen disznóként ábrázolták Emmanuel Macron francia elnököt.

A támadásért egy bangladesi heckercsoport vállalta felelősséget, ami az egyik kormányzati weboldalon a következő üzenetet hagyta: „A muszlim hackerek Mohamed próféta megsértése és az iszlám nyilvánosság meggyalázása miatt indítottak műveletet Franciaország ellen.”

Az elmúlt napokban egyébként vérre menő diplomáciai háború vette kezdetét Franciaország és több arab ország között, miután Emmanuel Macron erőteljesebb fellépést helyezett kilátásba az iszlamistákkal szemben Samuel Paty brutális meggyilkolását miatt.

Az intézkedéssorozat bejmentése után, Recep Tayyip Erdogan török elnök elmebetegnek nevezte a francia kollégáját szombaton, majd kijelentette: „a muszlimok helyzete jelenleg olyan Európában, mint amilyen a zsidóké volt a második világháború előtt.” Erdogan hétfőn már arra szólította fel országa lakosságát, hogy egyáltalán ne vásároljanak francia termékeket. Hasonló bojkott hirdetett több kuvaiti és katari politikus is.

Macron elfogadhatatlanak nevezte Erdogan szavait. „Követeljük, hogy Erdogan változtasson politikáján, mert az minden vonatkozásban veszélyes. Nem bocsátkozunk haszontalan vitákba, és nem fogadjuk el a sértéseket” – tette hozzá. A francia elnök egyúttal bejelentette, hogy hazarendeli Franciaország ankarai nagykövetét konzultációra.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?