KÜLFÖLD

Példátlan dolgot tett Donald Trump

Tajvan elnökével, Caj Jing-vennel beszélt telefonon Donald Trump, ami elemzők szerint szokatlan és példátlan gesztus egy megválasztott amerikai elnöktől, tekintettel arra, hogy az Egyesült Államok 1979 óta nem tart fenn diplomáciai kapcsolatot a de facto önálló országként mûködő Tajvannal.
  • Szerző: A.Z.

A beszélgetésről először az  amerikai elnöki tisztség átvételét lebonyolító stáb tájékoztatott helyi idő szerint péntek este, majd a tajvani elnöki hivatal is közleményt adott ki róla.

A New York-i stáb közleménye szerint Caj Jing-ven gratulált Trumpnak a megválasztásához. Beszélgetésük során kitértek az Egyesült Államok és Tajvan szoros gazdasági, politikai és biztonsági kapcsolataira.

A tajvani elnöki hivatal tudatta: Trump és Caj kitért a kétoldalú együttműködés szorosabbá fűzésére. Emellett eszmét cseréltek "gazdasági fejlődés szorgalmazásáról és a nemzetvédelem megerősítéséről", amelyeknek célja az állampolgárok jobb életének és biztonságának a megteremtése - áll a közleményben. Az elnöki hivatal szerint Caj Jing-ven mellett vonalban volt Joseph Wu, a tajvani nemzetbiztonsági tanács vezetője és David Li külügyminiszter is. Alex Huang elnöki szóvivője hangsúlyozta, hogy mindkét fél előre egyeztetett a kapcsolatfelvételről.

Szokatlan és példa nélküli

Hírügynökségek felhívják a figyelmet arra, nagyon szokatlan, mi több, valószínűleg példa nélküli, hogy egy amerikai elnök vagy megválasztott elnök közvetlenül váltson szót Tajvan vezetőjével. Peking álláspontja szerint Tajvan és Kína szárazföldi része egyazon országhoz tartozik, saját területeként tekint a kínai polgárháború 1949-es befejezése óta de facto önálló országként működő szigetre. Tajpej és Peking 1992-ben jutott az ezt megerősítő "egy Kína" elvét elfogadó, úgynevezett 1992-es konszenzusra. Washington 1979-ben vette fel diplomáciai kapcsolatait a Kínai Népköztársasággal, s ezzel elfogadta az "egy Kína" elvét is, azóta Pekinget tekinti Kína legitim képviselőjének. Az Egyesült Államok mindazonáltal szoros, de nem hivatalos kapcsolatokat ápol Tajvannal.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője a telefonbeszélgetésről szóló bejelentést követően közölte, hogy Washington továbbra is elkötelezett az "egy Kína" elve mellett.

Saját kommentár

Nem sokkal a telefonhívásról tett bejelentést követően Donald Trump - a választási kampány idején megismert szokásához híven - sajtótájékoztató helyett a Twitteren fűzött két kommentárt saját telefonbeszélgetésére. Először közölte, a tajvani elnök hívta őt, hogy gratuláljon a megválasztásához. Nagyjából fél órával később pedig azt írta:

Érdekes, hogy az Egyesült Államok több milliárd dollár értékben ad el haditechnikai eszközöket Tajvannak, de nekem nem lenne szabad fogadni egy gratuláló hívást.
    

Kellyanne Conway, Donald Trump szóvivője és tanácsadója a CNN amerikai hírtelevíziónak a telefonhívással kapcsolatban azt mondta: a megválasztott elnök tisztában van az Egyesült Államok tajvani politikájával. "Trump megválasztott elnök részletes tájékoztatást kapott, és folyamatosan, teljesen tudatában van ezeknek a kérdéseknek, függetlenül attól, hogy ki van a kagyló másik végén" - magyarázta a tanácsadó.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?