KÜLFÖLD

Papírok nélküli illegális migránsok elfoglaltak egy egyetemet Brüsszelben

A kitoloncolás előtt álló bevándorlók így szeretnék kikényszeríteni tartózkodási engedélyük megadását.

Magukat jogvédőnek mondó civil szervezetek hathatós közreműködésével körülbelül száz papírok nélküli, hivatalosan kiutasított illegális bevándorló elfoglalta a Brüsszeli Szabadegyetem (Université Libre de Bruxelles, ULB) K-jelzésű épületének egy részét kedd késő délután. Az akcióban részt vevők azt követelik, hogy semmisítsék meg a velük szemben hozott kitoloncolási végzést, és hadd maradhassanak Európában - írja a Sceptr.net holland hírportál.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A helyi sajtó beszámolói szerint a belga főváros Ixelles nevű negyedében található épület környékét is ellepték az illegális bevándorlók. A kint lézengő tömegben többen is azt mondták, hogy a koronavírus-járvány miatt nem akarnak bemenni az épületbe. “Nem akarunk itt egy korona gócpontot létrehozni”- mondta az egyik tiltakozó.

Úgy tudni, hogy az egyetemfoglalók többsége részt vett egy múlt héten rendezett, a mostanihoz nagyon hasonló akcióban, mely során illegális migránsok egy csoportja nemes egyszerűséggel beköltözött a brüsszeli Sainte-Catherine téren található Keresztelő Szent János-templomba. Az illegális bevándorlók egyik szószólója szerint „szeretnének lehetőséget kapni a munkára. Elegük van az ilyen életből. Nehéz a sorsuk, sokan közülük még a tetőt is elveszítették a fejük fölül”.

A eseményekre Sammy Mahdi migrációs ügyekért felelős államtitkár reagált. „Nincs értelme templomot vagy mecsetet foglalni. Nem lesz általános tartózkodási engedély osztás. Ha valaki humanitárius okokból menekültügyi kérvényt akar benyújtani, azt a szabályos úton megteheti, de egy templom elfoglalásával nem” – fogalmazott kereszténydemokrata politikus.

A templomban uralkodó áldatlan állapotokról egyébként a Magyar Nemzet egyik helyszíni tudósítója felvételeket is készített:

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?