Létrehozva: 2021.05.12.

Pánikhangulat Amerikában: több tagállamban is elfogyott az üzemanyag a benzinkutakon!

Az USA egyik legnagyobb üzemanyag vezetékét ért hackertámadás miatt már csaknem a töltőállomások 10 százaléka húzta le a rolót a délkeleti államokban.

Florida, Virginia, Észak-Karolina és Georgia kormányzója kedd este szükségállapotot rendelt el, mivel a négy tagállamban összesen már több mint 1000 benzinkúton fogyott el az üzemanyag az Egyesült Állam egyik legfontosabb üzemanyag-szállító vezetékét ért hackertámadás, és a pánikvásárlók miatt – írja a The Wall Street Jorunal internetes kiadása.

A Texastól New Jersey-ig futó 8850 kilométeres Colonial Pipeline nevű üzemanyag vezetéket péntekről szombatra virradó éjszaka kellett teljesen leállítani egy heckertámadás miatt. A vezetéken naponta csaknem 400 millió liter benzin, gázolaj és kerozin vándorol egyik helyről a másikra: többek között az atlantai Hartsfield Jackson repülőtér, valamint az évi 50 milliós utasforgalmú észak-karolinai Charlotte Douglas légikikötő is ezen keresztül vételez üzemanyagot a repülőgépek számára. De a délkelet-amerikai tagállamokban található benzinkutak döntő többsége is a vezetéken keresztül jut a finomított folyékony aranyhoz ideális körülmények között.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) jelentései szerint a digitális támadásért egy Kelet-Európában, azon belül is leginkább Oroszországban működő DarkSide nevű csoport tehető felelőssé, amely hétfőn maga is elismerte az akciót. Elmondásuk szerint az offenzíva egyetlen célja a zsarolás útján történő pénzszerzés, teljesen a saját zsebükre dolgoznak, és nem állnak semelyik külföldi kormányzat befolyása alatt. Azt se a csoport, sem pedig a szövetségi ügynökségek nem árulták el, hogy az amerikai állam teljesítette-e a hackerek követeléseit.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedd reggel határozottan cáfolta, hogy bármi közük lenne a hackertámadáshoz. A kormányfő szóvivője kijelentette: Kategorikusan nem fogadunk el semmilyen vádat a támadással kapcsolatban.”

A Colonial üzemanyagvezeték és ellátási területei (Forrás: Világgazdaság)

A délkeleti amerikai tagállamok különösen veszélyeztetettnek minősülnek üzemanyagellátás tekintetében, mivel itt alig találhatóak olajfinomítók, és a csővezeték-hálózat is úgy lett kiépítve, hogy az csak egyirányú áramlást tesz lehetővé, tehát ha a forrás elapad, akkor beüt a krach. Ez történik most is.

Georgia, Florida, Dél-Karolina, Észak-Karolina és Virginia államokban hétfőn 40,1 százalékkal nőtt az üzemanyagok iránti kereslet. A sofőrök többsége nem csak az autóját tankolja tele, hanem a biztonság kedvéért üzemanyagkannákat is. A pánikvásárlók és Colonial Pipeline leállása együttesen korábban soha nem látott üzemanyaghiányt eredményezett: Észak-Karolinában a benzinkutak 9,8 százaléka, Virginában pedig 7,9 százaléka maradt benzin és gázolaj nélkül, de az arányuk folyamatosan növekszik.

Egy sofőr több kannát is teletölt üzemanyaggal a tankolás során Georgiában (Forrás: Twitter)

Az események ellensúlyozása érdekében Florida, Virginia, Észak-Karolina és Georgia kormányzója szükségállapotot rendelt el, mely lehetővé teszi az üzemanyagárak azonnali befagyasztását és a fejenként vásárolható üzemanyag mennyiségét. Ilyesmire egyelőre nem került sor, de egy Georgiaban és Dél-Karolinában működő benzinkút-lánc, a Parker kedd reggel a Facebookon bejelentette, hogy az ügyfelek maximum 50 dollár (15 ezer forint) értékben vásárolhatnak egyszerre. Úgy tudni, több társaság is készen áll hasonló lépésekre, ha nem csökken az üzemanyagok iránti extrém kereslet.

Az üzemanyaghiány pótlása érdekében a központi kormányzat ideiglenes engedélyt adott az érintett államoknak arra, hogy közúton szállítsanak üzemanyagot a benzinkutakra. Ennek a megszervezése folyamatban van.

Jennifer Granholm energiaügyi miniszter kedden kiadott egy közleményt, melyben mindenkit nyugalomra intett. A tárcavezető politikus szerint semmi szükség a készletek felhalmozására, mivel a hét végére vélhetően teljesen helyreáll a Colonial üzemanyagvezeték normál működése.

Tom Kloza, az S&P olajár-információs szolgálatának vezető elemzője szerint az emberek átlagosan most négyszer annyi üzemanyagot vásárolnak, mint szokták, és elsősorban ez eredményezi a történelmi hiányt.

Az üzemanyagszállítás akadozása és a hirtelen megnőtt kereslet hatására egyébként a benzin kiskereskedelmi árának országos átlaga 2.985 dollár volt gallononként (3,7 liter) kedden, ami 7 éves csúcsot jelent – adta hírül az Amerikai Autósok Szövetsége (AAA).

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő dolog derült ki Ukrajnáról, erre nem gondolt senki

origo.hu

Meghökkentő videó jelent meg Putyin rettegett szövetségeséről

metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Kiszivárgott Klopp titkos terve

vg.hu

Új üzemanyagárak: megtörte a kereskedőket a kormány fenyegetése – szerdától sokkal olcsóbb adják a dízelt

metropol.hu

Így változtak a Házasság első látásra szereplői

hirtv.hu

Steinbach József dunántúli református püspök lett a Zsinat lelkészi elnöke

origo.hu

Szabó Zsófi kapta Ördög Nóra sikerműsorát

astronet.hu

Április 24.: Szent György napja, az igazi tavasz kezdete

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

ripost.hu

Válassz egy holdat és kiderül, mi a legnagyobb titkod

ripost.hu

Elképesztően gondolkozik magáról 3 csillagjegy, ők nem kérnek bocsánatot

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Mindenét elvitték: üres otthonba kellett hazatérnie a 97 éves, vak özvegyasszonynak

KÜLFÖLD

Nem bírta feldolgozni kisbabája elvesztését: öngyilkos lett az imádott tanárnő

KÜLFÖLD

Kitálalt a hospice nővér: ez a 6 jele annak, hogy haldoklunk

KÜLFÖLD

Megdöbbentő bejelentést tett a NASA: életet találtak a Marson