KÜLFÖLD

Özönlenek a migránsok a szomszédba, már az osztrákok is aggódnak

Az osztrák kormány aggódik, mert az Ausztriával szomszédos Szlovéniában januártól novemberig 14 ezernél is több illegális bevándorlót számoltak össze a hatóságok. Ez egy 72 (!) százalékos növekedést jelent 2018-hoz képest.
  • Szerző: WM

Egészen pontosan 14.066 illegális bevándorló érkezett idén november elejéig Szlovéniába a zöld határon keresztül. Ha a 2018 januártól novemberig regisztrált eseteket összevetjük az ideiekkel, akkor egy 72 százalékos növekedést láthatunk 2018-hoz képest, ami már az osztrák kormányt is elővigyázatosságra intette. Azzal ugyanis, ha egy migránsnak sikerült bejutnia Szlovéniába bekerül a schengeni-övezetbe, onnan pedig a szomszédos Ausztria már csak egy kis lépés. Az osztrák kabinet célja, hogy minden eszközzel sikerüljön elkerülni azokat a jeleneteket, amelyek a 2015-ös migrációs válság idején játszódtak le a határaikon.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A 2015-ös migrációs válság megismétlődhet.
Fotó: Jeff J Mitchell / Getty Images

A 72 százalékos növekedés azt jelenti, hogy idén 8178 migránssal több érkezett az országba, mint tavaly.

Az elfogott illegális határátlépők között legnagyobb számban algériaiak, szíriaiak, afgánok és irániak voltak. Marjan Sarec Szlovénia miniszterelnöke a növekvő migrációs nyomás miatt a balkáni országok hatóságait és kormányait teszi felelőssé, a legnagyobb kritikát pedig a horvátokkal szemben fogalmazott meg.

Ha Horvátország úgy védené a határ, ahogy mit esszük, akkor hozzánk is csak olyan kevés migráns jönne, mint amennyi tőlünk az osztrákokhoz megy. De sajnos nem így van ez

– nyilatkozta Sarec. A szlovén kormányfő mindezek ellenére derűlátó.

Marjan Sarec szlovén miniszterelnök
Fotó: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP

Ahogy 1989-ben is védtük a határainkat, így teszünk ma is. Szerencsére nem abban a helyzetbe vagyunk, mint amit a kritikusaink állítanak, miszerint az egész országban illegális bevándorlók rohangálnak szabadon. A rendőreink és katonáink nagyon jól védik az EU külső határát, nem úgy mint egyes szomszédaink

– utalt Marjan Sarec a horvátokra, ahova a szlovén hatóságok az év eleje óta már 9653 migráns toloncoltak vissza.

És ezeket olvastad már?