KÜLFÖLD

Özönlenek a migránshajók Európa partjai felé

Négy nap alatt 22 csónakban 1500-nál is több migráns indult útnak Líbia partjaitól Olaszország felé. Szakértők szerint az újabb roham annak köszönhető, hogy a baloldali politikát folytató olasz kormánykoalíció emelt a bevándorlók szociális juttatásán.
  • Szerző: WM

A migránsok számára vonatkozó adatok az Alarmphone nevű civil szervezettől valók, amely éjjel-nappal figyeli a Földközi-tengeren bajba jutó migránsok segélyhívásait. A szervezet azt is közölte, hogy az 1500 illegális bevándorlóból 237 embert a Soros György által is támogatott NGO-hajók vettek fel, amelyek habozás nélkül Európa felé vitték őket tovább. Az Il Giornale nevű olasz lap pedig azt írja, hogy további 97 migráns segítség nélkül érte el Olaszországot, a többi útnak indulóról egyelőre nem érkezett hivatalos információ. Az Alarmphone aktivistái szerint az elkövetkezendő hetekben tovább nőhet azon migránsok száma, akik minél hamarabb el akarják hagyni Líbiát, tekintettel arra, hogy az észak-afrikai országban komoly fegyveres harcok zajlanak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Képünk illsuztráció
Fotó: AFP

Egyes források szerint 500 és 800 ezer közé tehető azon emberek száma Líbiában, akik komolyan fontolgatják, hogy Európában próbálnak új életet kezdeni.

A baloldali politikát folytató, bevándorláspárti kormány pedig újra megnyitotta az olasz kikötőket a migránsok és az őket szállító nem állami szervezetek hajói előtt. A Matteo Salvini korábbi belügyminiszter által hozott, a migrációt érintő szigorú szabályozásokat pedig sorban vonják vissza. Az olasz kormány ráadásul nemcsak megkönnyíti, de még ösztöni is a tömeges bevándorlást. Az elmúlt hetekben ugyanis ismét növelték a migránsoknak járó napi segélyt, amit Salvini tárcavezetőként szintén csökkentett.


Tavaly márciusban a járandóság csökkenését úgy kommentálta Matteo Salvini, hogy akik „vályúként” tekintettek a bevándorlásra, azok diétára vannak ítélve.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?