KÜLFÖLD

Ötször annyi migránst küld Ankara Európába, mint amennyit szabadna

Az Európai Unió és Törökország között korábban megköttetett menekültügyi megállapodás nem mûködik.
  • Szerző: WM

Az Európai Bizottság néhány nappal ezelőtt közzétett egy jelentést, miszerint az Európai Unió ötször annyi migráns vesz át Törökországtól, mint amennyit visszaküldenek oda. 2016 márciusa óta 1210 illegális bevándorlót toloncoltak vissza a görögök, viszont 6254 érkezett. Ebből  Németország 2270-et vállalt át. Magyarul: egy visszaküldött migráns helyére érkezik öt másik. A megállapodás értelmében azonban ennek egy az egyben kellene működnie. Tehát annyi bevándorlót küldhetne Ankara, amennyit visszafogad.

A bizottság jelentése megállapítja, hogy a kialakult helyzetért a görögök a felelősek.

Az országban ugyanis nagyon lassan működik a migránsok menekültstátuszának elbírálása. A görögök pedig csak azokat küldhetik vissza, akiknek a kérelmét elutasítják. A rendszer ott bukik meg, hogy a legtöbb illegális bevándorló a bírósághoz fordul, miután elutasították a menekültstátuszát. Így az egész procedúra akár több hónappal is meghosszabbodhat. A közzétett jelentésben azt is leírja az Európai Bizottság, hogy hetente a görögök átlagosan 47 kérelmet tudnak elbírálni - írja a Welt.

Ennek a nagyon alacsony számnak köszönhetően túlterheltek annyira a migránsközpontok Görögországban. A rendelkezésre álló 7450 férőhelyre jelenleg 13968 bevándorló jut. 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?