KÜLFÖLD

Osztrák kancellár: megoldást kell találni az európai vakcinaelosztás egyenlőtlenségeire

Korrekcióra szorul az a jelenlegi gyakorlat, amelynek alapján az uniós tagországok egyenlőtlenül kapnak a koronavírus elleni vakcinákból – jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár kedden Bécsben a cseh, szlovén és bolgár miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

A kormányfők – Andrej Babis cseh, Janez Jansa szlovén és Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök – egyetértettek az osztrák kancellár kijelentésével. Közölték: vissza kell térni az uniós tagállamok kormányfőinek korábbi megállapodásához, vagyis az oltóanyagok lakosságarányos elosztásához.
Kurz hangsúlyozta, hogy közös fellépésük célja nem a bűnbakkeresés, hanem a sokat hangoztatott európai szolidaritás elvének érvényre juttatása, és közös európai megoldás keresése a problémára.
Hozzátette, hogy az Európai Tanács elnöke, Charles Michel és Ursula von der Leyen bizottsági elnök támogatásáról biztosította a kormányfők kezdeményezését, és még a héten – videókonferencián – tárgyalnak a lehetséges megoldásról.

„A gyógyszergyártók nemcsak a megígért határidőket és mennyiségeket nem tartják be, de a lakosságarányos elosztás elvét sem” – mondta Bojko Boriszov.

„Ha így megy tovább, júniusra oda jutunk, hogy bizonyos országokban 30 százalékos, míg más országokban 60 százalékos lesz az átoltottság. Még időben vagyunk, hogy az ebből az aránytalanságból egyenesen következő jogos elégedetlenséget és politikai krízist megelőzzük” – közölte Janez Jansa.
Andrej Babis kifejtette: csak akkor valósulhat meg az unió eredeti terve az európai lakosság 70 százalékos átoltottságának nyári elérésére, ha visszatérnek az eredeti elosztási elvhez.

A tájékoztatót megelőző tárgyalásokba a négy kormányfőn kívül Andrej Plenkovic horvát és Krisjanis Karins lett miniszterelnök videókapcsolaton keresztül kapcsolódott be.
Valamennyien egyetértettek abban, hogy a jelen helyzetre igazságos megoldást kell találni, mert Európa csak akkor tud sikeresen túljutni a koronavírus okozta válságon, ha nem szakad el az európai szolidaritás elvétől.

Ausztriában lemondott tisztségéről Clemens Martin Auer fő oltási koordinátor – jelentette be egészségügyi miniszter hétfőn az Ö1 közszolgálati rádió adásában.

Rudolf Anschober a lemondást azonnali hatállyal elfogadta, és a megüresedő posztra Katharina Reich közegészségügyi főigazgatót nevezte ki, aki a jövőben mind hazai, mind nemzetközi szinten az oltási koordináció felelőse lesz.

A visszalépés oka, hogy a hétvégén vált nyilvánvalóvá, Auer nem tájékoztatta a minisztert a Pfizer-Biontech oltóanyag plusz beszerzési lehetőségéről – erősítette meg Anschober. A miniszter, aki egyébként az elmúlt héten nem tudott részt venni a munkában, mert vérkeringési zavarokkal kórházban kezelték, elmondta: Ausztria az elérhető teljes kontingenst – csaknem kétmillió adagot – lehívta a Pfizer-Biontechtől az első negyedévben, viszont a pótlólagos beszerzésről „lecsúsztak”, mert erről a lehetőségről az oltási koordinátor nem tájékoztatta sem a minisztert, sem a kancellárt. „Auer egyedül döntött arról, hogy Ausztria nem kér a pótlólagos vakcinabeszerzésből, pedig a pénzügyminisztérium részéről a kellő anyagi keret is rendelkezésre állt” – tette hozzá a miniszter.

Ezen túlmenően Anschober beszélt az oltási program felgyorsításáról, valamint arról az új rendelkezésről, amely a tartományoknak egyértelműen meghatározza, hogy az oltások „optimális módon és egységesen” történjenek országszerte. „Ennek értelmében minden tartományban az idősek és a magas kockázatú csoportok immunizálása az elsődleges” – jelentette ki a miniszter.

Ausztria az európai országok közül az alsó harmadban áll az oltások tekintetében. Már elérte ugyan az egymilliót a beadott oltások száma, de azok, akik mindkét dózist megkapták, csak 274 884-en vannak, ez pedig csupán a beoltható lakosság 3,65 százalékát jelenti.

Vasárnap 1896 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 495 464 pozitív esetet regisztráltak. A koronavírusos betegséggel kórházban ápoltak száma 1759, az intenzív kezelésre szorulók 364-en vannak. A betegség szövődményeibe az elmúlt napon 19-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 8892-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 459 288.

A nyugati szomszédnál egy órával hosszabb az éjszakai kijárási tilalom: este 8-tól reggel 6-ig tart. A szállodák zárva, az éttermek csak elvitelre főznek; a kötelező távolságtartás valamivel nagyobb, 2 méter. Ezzel szemben a boltok, múzeumok, könyvtárak és állatkertek nyitva vannak, és látogathatók, igaz, csak FFP2-es maszkban, amely a tömegközlekedésben és közterületen is kötelező. Megnyíltak a fodrászatok is, a frizurakészítés feltétele azonban a negatív teszt.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?