KÜLFÖLD

Ostromállapot a migránsok miatt egy görög kisvárosban

Észak-Görögországban egyre nagyobb a feszültség a környéken elszállásolt migránsok miatt. Vrasnaban például blokádot emeletek a helyiek, amivel kilenc – 400 migránst szállító – buszt arra kényszerítettek, hogy visszaforduljanak.
  • Szerző: WM

A görög szigeteken lévő migránstáborokban akkora a túlzsúfoltság, hogy a hatóságoknak folyamatosan hajókkal kell a bevándorlókat a szárazföldre szállítaniuk. A kikötőkben buszra teszik, és az ország különböző részein kialakított szükségszállásokra viszik őket. Több város lakói is már kifejezték nem tetszésüket, de a leghevesebb ellenállás az ország északi részén található Vrasnaban alakult ki, ahol az emberek „Az embercsempészek ellen, az emberkereskedők ellen és lakóhelyünk szétrombolása ellen” mottóval vonultak utcára. A tüntetést egy frissen elfogadott törvény váltotta ki, amely kimondja, hogy az év végéig további 20 ezer migránst kell az Égei-tengeren található szigetekről a szárazföldre szállítani, ahol katonai épületeket alakítanának át befogadó központokká. Diamantis Liamas, Vrasna városának polgármestere úgy fogalmazott, hogy már értesítették a hatóságokat, hogy ne hozzanak a környékre több migránst, mert az emberek dühösek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A lakosok féltik a gyermekeiket, akiket már jószerivel ki sem mernek engedni az utcára.

Az elégedetlenségnek pedig már többen hangot is adtak, legutóbb kilenc – 400 migránst – szállító buszt dobáltak meg a helyiek kövekkel, ami arra kényszerített a sofőröket, hogy visszaforduljanak. A tüntetés során azt kiabálta a tömeg, hogy „Zárjátok le a határokat!” és, hogy az illegális bevándorlókat dobják ki az országból.

A migránsokat végül egy 400 kilométerrel arrébb található hotelbe szállították kényszermegoldásként. A nemzetközi migrációs szervezet (IOM) az eset kapcsán aggodalmát fejezte ki, de közölték, hogy csak elszigetelt esetről van szó, ezért túl nagy figyelmet nem kell erre fordítani.

És ezeket olvastad már?