KÜLFÖLD

Összeomlott a norvég kormánykoalíció, miután visszafogadtak egy Iszlám Állammal szimpatizáló nőt

Nem kizárt, hogy a hivatalos 2021-es dátumnál egy évvel korábban kell parlamenti választásokat tartani Norvégiában a kormánykoalíció széthullása miatt.

A bevándorlásellenes norvég Haladó Párt (FRP) elnöke, Siv Jensen – aki pénzügyminiszter is egyben – bejelentette, hogy pártja kilép a jobboldali kormánykoalícióból, mert nemrég visszaengedtek a skandináv országba egy Iszlám Államhoz köthető nőt és két gyermekét Szíriából – írja a BBC.

(Siv Jensen, a norvég Haladó Párt elnöke)

A kilépés akár előrehozott választásokat is eredményezhet, ugyanis az FRP távozásával kisebbségbe került a törvényhozásban a kormánykoalíció másik három tagja, a Konzervatív Párt, a Liberális Párt és a Kereszténydemokrata Párt.

Siv Jensen azzal indokolta a döntését, hogy egy meg nem nevezett pakisztáni-norvég nőt visszaengedtek az országba, aki 2013-ban Oslóból az Iszlám Állam nevű terrorszervezet által uralt területekre szökött, hogy az iszlamisták oldalán harcolhasson (értsd: egy dzsihadista férfi felesége legyen).

„A mi pártunk nem köt kompromisszumokat olyan emberekkel, akik önként csatlakoznak terrorszervezetekhez, és a norvég társadalom alapjait akarják lerombolni. Ezután semmi oka nincs az FRP-nek arra, hogy ebben a kormányban tovább működjön” – fogalmazott Jensen a sajtótájékoztatón, amikor bejelentette pártja távozását.

A hírre reagálva Ena Solberg norvég miniszterelnök azt mondta, hogy a nőt elsősorban egyik gyermekének rossz egészségi állapota miatt engedték vissza az országba, mert orvosi ellátásra szorult. Ine Marie Söreide külügyminiszter pedig azt hangsúlyozta, hogy a kormányt humanitárius okok vezérelték.

Jensen szerint azonban a nő ürügyként használta beteg gyermekét a visszatéréshez, és egyébként sem a gyerekek, hanem az anyjuk hazatelepítését ellenzik.

És ezeket olvastad már?