KÜLFÖLD

Összedől a pokoli londoni torony, halálra ítélték a családokat

A legfelső emeleteken élők biztosan meghalnak, rajtuk kívül hatan vesztették életüket, és legalább 74-en megsebesültek, mikor Nyugat-Londonban hajnalban kigyulladt a 24 emeletes Grenfell-toronyház.
  • Szerző: KF

A helyszínt ellepték a tűzoltók, 200-an oltják a tüzet, miközben száznál is több orvos segít a sérülteken. A lángok a második emeleten csaptak fel, az épületben rekedők közül többen is lepedőkből és függönyökből rögtönzött kötél segítségével próbáltak lemászni. Mások kivetették magukat az ablakokból – néhányan a kínzó tűzhalálból menekültek a gyors öngyilkosságba.

 

A tűzoltók reggel még azt kérték az épületekben rekedt emberektől, hogy telefonjaikkal vagy zseblámpákkal világítsanak az ablakokban, hogy tudják, honnan kell őket kimenekíteni. A legtöbb lakó a tűz kitörése idején az igazak álmát aludta. Az első jelentések szerint legalább hatan meghaltak a lángok és a fojtó füst miatt. A tragédia azonban még tovább súlyosbodhat, a kiégett épület ugyanis legkésőbb néhány óra múlva összeomlik.

Délutánra a tűzoltóság még borzalmasabb híreket közölt: a legfelső három emeleten lakóknak valójában esélyük sem volt a túlélésre, a tűz olyan gyorsan terjedt, hogy őket nem lehetett kimenekíteni az épületből. Egyelőre még nem tudni, hányan tartózkodtak ezeken az emeleteken, de a rendőrségi lista alapján ötven embert eltűntként kezelnek - többségük már sosem kerül elő élve.

A környéket lezárták, 30 épületet evakuáltak. Egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet, de a szakemberek elektromos hibára gyanakodnak, néhány lakó felrobbanó hűtőről beszélt. Többen azt hitték először, hogy terrortámadás történt, a lángoló magasház a New York-i ikertornyokra emlékeztette a szemtanúkat.

 

A toronyház az elsődleges információk szerint kifogástalan állapotban volt, 2016 májusában fejeződött be a felújítása – egy aktivista csoport azonban már jóval korábban kétségeinek adott hangot: szerintük tűz esetére nem telepítettek biztonságos menekülési útvonalakat a toronyházba.

A környék lakói étellel, ruhákkal és játékokkal fogadták a menekülőket, többen megnyitották a házaikat a családok előtt, a közeli Tesco is takarókat és törölközőket küldött.

 

A szomszédok megtörten mesélnek arról, hogy szirénázásra ébredtek, majd mikor kinéztek az ablakon, először semmit sem láttak – mindent beborított a hamu. A hőség még méterekkel odébb is elviselhetetlen, és sokan az ablakukból nézték végig, ahogy a bajba jutottak a túlélésükért küzdenek.

„Lélekszaggató hallani, ahogy a Grenfell-toronyház lakói az életükért sikoltanak”

– mondta sírva egy nő, aki a környéken lakik.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?