Létrehozva: 2016.11.24.

Orosz hackerek a rendszerben - mégsem Trump az elnök?

Hillary Clinton követõi szerint három államban is elcsalták a választási eredményeket, ezért újraszámoltatnák a szavazatokat.

Michigan, Pennsylvania és Wisconsin – ezzel a három állammal kapcsolatban merültek fel kételyek Clinton híveiben, akik szerint orosz hackerek manipulálták a választásokat, és ezért szeretnék elérni, hogy számolják újra a szavazatokat.

A csoport arra szeretné rávenni az egykori first ladyt, hogy ő is kérvényezze a kongresszusi bizottságnál és a szövetségi hatóságoknál az eredmények felülvizsgálatát.

Az Amerikai Egyesült Államokban november 8-án tartották az elnökválasztást, amelyen szoros eredménnyel és hatalmas nagy meglepetést okozva végül Donald Trump nyert. Nem sokkal ezután az amerikai hírszerzés nyilvánosságra hozott egy jelentést, amelyből kiderült, hogy orosz hackerek próbáltak meg beférkőzni néhány régió választási hivatalának számítógépes rendszerébe, valamint a választások előtt több demokrata tisztviselő e-mailjeit is feltörték.

Bár Trump a közvélemény-kutatások szerint mindhárom államban stabilan vezetett, végül Clinton igencsak megszorongatta november 8-án. Ahol elektronikusan is lehetett szavazni, ott egyértelműen Trumpra voksoltak többen (Clinton összesítettben 7 százalékkal kevesebb voksot kapott), de a papíralapú szavazási rendszereknél nagyjából kiegyenlített volt a párbaj – ez pedig többekben felkeltette a gyanút, hogy hackerek működtek a rendszerben.

A gyanakvók már egy nyílt levelet is megfogalmaztak, amelyben a Kongresszus vezetőit szólítják fel a vizsgálatra. Harcuk nagy lökést kapna, ha Clinton nyíltan kiállna mellette. Sokak szerint pedig az sem véletlen, hogy Trump az első száz napján végrehajtandó reformok között a kiberbiztonság megerősítését is megnevezte.

Ha a gyanút megalapozottnak találják, akkor a Kongresszus független vizsgálóbizottságot hoz létre a szavazatok újraszámolására.

 

Újraszámlálás háromszor

Nem ez lenne az első alkalom, hogy az elnök beiktatása előtt még újraszámlálják a szavazatokat – 2000-ben ezt egy államban, Floridában kellett megtenni.

Akkor a demokraták oldalán Al Gore, míg a republikánusok színeiben George W. Bush indult az elnöki székért. Floridában nagyon szoros lett az eredmény, és a tévék a részben feldolgozott eredmények alapján még Al Gore győzelméről számoltak be – a teljes feldolgozottságnál viszont már Bush került ki győztesként, 537 plusz vokssal.

A floridai szavazatokat kétszer számolták újra, majd időközben az ügy a Legfelső Bíróság elé került, amely leállította a szavazatok harmadik újraszámolását. A nagy botrányt kavaró esetről Újraszámlálás címmel film is készült.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jürgen Klopp megtalálta a felelőst a Liverpool újabb kudarcáért

origo.hu

Itt a bejelentés: Oroszország kész hadat üzenni a NATO-nak

borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

magyarnemzet.hu

Elúszhatott a bajnoki cím, de Klopp már más miatt aggódik

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

magyarnemzet.hu

Megérkeztek a helyszíni fotók a reggeli metrógázolásról

mindmegette.hu

5 egyszerű amerikai csokis keksz, aminek nem lehet ellenállni

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

„Bármit megtennénk, hogy visszakapjuk” – Bölcsiben hunyt el az 5 hónapos baba, észre sem vették

KÜLFÖLD

Egy korty kávét ivott a nő a reptéren, pillanatokkal később haldoklott

KÜLFÖLD

„Megígérte, hogy visszajön”- Asztmarohamot kapott a trambulinon egy kisfiú, nem tudták megmenteni

KÜLFÖLD

„Szerencséje, hogy életben van” – Iskolaigazgatójára támadt egy kilencedikes diáklány