KÜLFÖLD

Óriási a titkolózás a koronavírussal megbetegedett migránsok körül

Az ENSZ Menekültügyi Szervezete (UNHCR) megerősítette, hogy Németországban tíz olyan migránsnak lett pozitív a koronavírustesztje, akik előzőleg menedékjogot kértek Berlintől. Minden további részletről azonban mélyen hallgatnak.
  • Szerző: WM

Andrej Mahecic, a genfi székhelyű UNHCR szóvivője közölte, hogy a kedd reggeli adatok alapján 10 migráns esetében mutatták ki az új típusú koronavírussal való fertőzöttséget. Ezen migránsok egy része kapott már menedékjogot a német államtól, mások viszont nem. Andrej Mahecic ezzel kapcsolatban nem árult el konkrét számokat, csak azt fűzte hozzá, hogy a fertőzötteket korábban Berlinben, Münchenben és az egyik egyetemi központban, Heidelbergben szállásolták el. Arról sem mondott semmit, hogy a migránsok milyen állapotban vannak, jelentkeztek-e náluk már a tünetek, vagy sem.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Képünk illusztráció

Fotó: Kay Nietfeld / Getty Images

A szóvivő azt sem tudatta, hogy a fertőzöttek mely államok polgárai, illetve, hogy életkoruk alapján a veszélyeztetett csoportba tartoznak-e. Mahecic azt sem közölte, hogy összesen hány migránson végeztek el koronavírus-tesztet Németországban.

Szintén fontos hangsúlyozni, hogy ezek csak a hivatalos számok. Azt, hogy valójában hány bevándorló fertőződhetett már meg, senki sem tudja. Egyes szakemberek pedig attól tartanak, hogy a Nyugat-Európában letelepedett migránsok körében sokkal gyorsabban terjedhet a vírusos megbetegedés. Ennek az egyik legfőbb oka a nyelvi korlátok lehetnek, ami miatt sokszor a legszükségesebb óvintézkedésre felszólító információk sem jutnak el maradéktalanul hozzájuk.

A Menekültügyi Szervezet szóvivője felszólította a nemzeti hatóságokat, hogy a migránsokat és a menekülteket is ugyanabban az egészségügyi ellátásban részesítsék, mint a saját állampolgáraikat.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?