KÜLFÖLD

Orbán Viktor rendkívül kritikus jogállamisági javaslatot terjesztett elő Brüsszelben

A magyar miniszterelnök kritikus jogállamisági javaslatot ismertetett a brüsszeli EU-csúcson.
  • Szerző: Ripost

Orbán Viktor rendkívül kritikus jogállamisági javaslatot ismertetett a brüsszeli EU-csúcson, amely az uniós Tanácsban egyhangúsághoz kötné a normák sérülése miatt esedékes pénzügyi szankciókat. A miniszterelnök szombat délután ismét kétoldalú megbeszélést folytatott Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével – írja a Magyar Nemzet.

A tanácsi elnök szombaton kompromisszumos javaslattal állt elő, hogy megnyerje a takarékos országokat, főként Hollandiát. Ebben ötven milliárd euróval csökkentette a 750 mil­liárd eurós helyreállítási alapon belüli, vissza nem térítendő támogatások összegét, illetve növelte a nettó befizetőknek juttatott visszatérítéseket.

Szintén holland kívánságra megjelent a javaslatban egy olyan vészfékmechanizmus is, amely lehetővé tenné, hogy a közös hitelfelvételre való tekintettel akár egyetlen állam is a kifizetések felhasználási módját, a nemzeti reformprogramok felülvizsgálatát kezdeményezze.

A legújabb tervezetben a Magyarország által ellenzett jogállamisági feltételrendszer is szerepel: eszerint az Európai Bizottság megfelelő és arányos lépéseket tehet a kifizetések terén, amennyiben az uniós alapelvek sérülését tapasztalja. A bizottság indítványát később a tagállamokat tömörítő uniós Tanács hagyná jóvá minősített többséggel.

Ismertté vált a magyar javaslat

Időközben az Orbán Viktor által a csúcstalálkozón előterjesztett, a jogállamisági feltételekre vonatkozó magyar javaslat is ismertté vált – ez a várakozásoknak megfelelően rendkívül kritikus a magyar álláspont szerint átpolitizált mechanizmussal szemben.

Hazánk többek között azt javasolja, hogy az uniós Tanácsban konszenzus legyen a pénzügyi szankciók feltétele, tehát gyakorlatilag egyetlen állam is megvétózhassa, ha a pénzeket a bizottság a jogállamiságra hivatkozva akarja befagyasztani.

Egy másik magyar feltétel ellehetetlenítené, hogy az uniós bizottság éves jogállamisági jelentése viszonyítási pont legyen az EU pénzügyi érdekeinek védelmekor.

Magyarország az uniós Tanácsban korábban is ellenezte a jelentéseket, mondván: a jogállamiságról kormányközi alapon kell tárgyalni.

Egyelőre nem tudni, hogy a kérdésben merre billen a mérleg: a csomag (a 2021–27-re szóló, több mint ezermilliárd eurós büdzsé, illetve a vírusválság nyomán létrehozott 750 mil­liárd eurós helyreállítási alap) ugyanis konszenzust igényel. Ugyanez vonatkozik a kifizetésekhez csatolt garanciákra.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?