KÜLFÖLD

Órák maradtak hátra: a Ciaránál is durvább vihar söpörhet végig Európán

Alig ocsúdtunk fel a Ciara okozta kábulatból, most újabb ciklon közelít.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Nem sokkal az után, hogy a Ciara nevű ciklon átrohant Európán – nem úszta meg Magyarország sem –, érkezik Dennis. A The Independent arról ír: a vihar a Brit-szigeteknél éri el Európát, az ottani meteorológiai hivatal életveszélyes áradásokra, heves esőre és hatalmas szélre figyelmeztetett. Ezek után Franciaország és Észak-Európa felé vonulhat tovább a ciklon.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A Dennis vihar már érezteti hatását
Fotó: AFP

A British Airways és az EasyJet már több járatát törölte is. A kormány a hadsereget küldte a kárelhárításban és a mentésben segíteni azokra a helyekre, ahol a legnagyobb vihar várható. Várhatóan annyi eső fog esni, mint amennyi általában egy hónap alatt szokott.

A Sky News folyamatosan frissülő tudósításban követi az eseményeket, arra számítanak, hogy egy nap alatt nagyjából egy hónapnyi eső fog az országra zúdulni, ami sok helyen áradásokat idézhet elő.

Fotó: AFP

A lezúduló eső mellett a szél is komoly problémákat okozhat majd, nagyjából 110-120 km/h-s szélre számítanak.

Ez olyan szokatlan jelenségekhez is vezethet, mint amilyet az Ördög Kéményének nevezett írországi vízesésénél is látni, hogy olyan erővel fúj a szél, hogy megfordítja a vízesés irányát. A vízesés egyébként pont azért kapta ezt a nevet, mert szélsőséges időjárási viszonyok között elő szokott vele fordulni az ilyesmi.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?