KÜLFÖLD

Olaszországban fogják gyártani az orosz koronavírus-vakcinát

A baloldal által démonizált keleti vakcina hamarosan nyugatról fog érkezni.

A svájci Adienne Pharma & Biotech megállapodott az orosz állami befektetési alappal (Russian Direct Investment Fund – RDIF) a Szputnyik V koronavírus-elleni oltóanyag gyártásáról: a luganói székhelyű gyógyszercég egy Milánó közelében található gyárában fogja előállítani az orosz vakcinát – írja a Politico.

Az Olasz-Orosz Kereskedelmi Kamara hétfői tájékoztatása szerint a Lombardia szívében található üzemben legkorábban júliusban kezdődhet meg az orosz vakcina gyártása, az év végéig pedig 10 millió adag készülhet belőle.

„Az innovatív gyártási folyamat új munkahelyek létrehozását segíti elő, és lehetővé teszi Olaszország számára, hogy az oltóanyag teljes termelését ellenőrizhesse” – áll a kamara közleményében.

Az Il Messaggero című napilap információi szerint Roberto Speranza olasz egészségügyi miniszter kijelentette, hogy nem ellenzi a Szputnyik V használatát arra az időszakra, amíg az oltóanyag megkapja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyét.

Mindeközben a Szputnyik V vakcina hivatalos Twitter-oldalán bocsánatkérésre szólította fel az Európai Gyógyszerügynökség igazgatóbizottságát az orosz fél hétfőn, miután a EU-s intézmény egyik vezetője, Christa Wirthumer-Hoche az orosz ruletthez hasonlította az oltóanyag rendkívüli esetben való alkalmazását.

„Nyilvános bocsánatkérést követelünk Christa Wirthumer-Hochétól, az EMA-tól azokért a negatív kijelentéseiért, amelyeket azokkal az EU-államokkal kapcsolatban tett, amelyek közvetlenül hagyták jóvá a Szputnyik V-t. Kijelentései komoly kérdéseket vetnek fel a szakvizsgálati folyamatba való politikai beavatkozással kapcsolatban. Az ilyen kijelentések nem helyénvalók, valamint aláássák az ügynökség és a szakvizsgálat iránti bizalmat”olvasható a közösségi médiában megjelent üzenetben.

Az amszterdami székhelyű EMA egyébként múlt csütörtökön jelentette be, hogy megkezdte a Szputnyik V értékelését. A szakvizsgálat során laboratóriumi kutatások és klinikai vizsgálatok végeznek majd el a szakemberek. A vakcina európai uniós forgalmazását végül az Európai Bizottságnak kell majd hivatalosan jóváhagynia, ha az EMA pozitívan bírálja el a készítményt.

A nemzeti egészségügyi hatóságok forgalomba hozatali engedélyét eddig Magyarországon, Szerbiában, San Marinóban és Szlovákiában kapta meg az orosz vakcina az európai kontinensen, a világon pedig eddig összesen 44 országban engedélyezték azt.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?