KÜLFÖLD

Olaszország és Görögország megtelt migránsokkal

Nem bír több migránst befogadni a két dél-európai ország: az Észak-Afrikából és Törökországból érkező migránshajókról már annyi embert szedtek fel és fogadtak be ideiglenesen, hogy lassan kitehetik a "Megtelt" táblákat...
  • Szerző: KF

Az ENSZ migrációs szerve szerint idén március közepéig 20484 migráns érkezett Európába. Több mint 80 százalékuk Olaszországban ért partot, a dobogóra még Görög- és Spanyolország fért fel. 2017 januárja óta 481 Olaszországba tartó migráns fulladt bele a tengerbe.

 

A görög migrációügyi miniszter, Yannis Mouzalas szerint Görögország képtelen eleget tenni a Dublini egyezménynek, mely szerint a migránsokat azokban az EU-s országokban kell regisztrálni, ahol beléptek Európába. Az ország ugyanis már vagy 60 ezer migránst szállásolt el, ezzel teljesítőképessége felső határára ért, nincs több pénzük a probléma megoldására.

Az olasz jelentések még kétségbe ejtőbb részletekről szólnak: eszerint az embercsempészek már a humanitárius szervek tengeri mentőcsapataiba is beszivárogtak. Így a bűnözők vöröskeresztes ruhában „mentés” címszó alatt utaztatják be a migránsokat Líbiából a kontinensre – ahelyett, hogy a bajba jutottakat a tengerből kimentve visszajuttatnák Észak-Afrikába. Ha a csempészeket nem sikerül megfékezni, akkor az év végére Olaszországban is több tízezerrel nő a migránsok száma.

Olaszországba az elmúlt három év során nagyjából 500 ezer migráns érkezett.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?