KÜLFÖLD

Ők előre szóltak: évekkel ezelőtt figyelmeztettek a gyilkos járványra

Több mint egy éve tartja rettegésben az egész világot a koronavírus-járvány. Egy dolgot azonban még mindig nem sikerült megfejteni: honnan ered pontosan a vírus.
  • Szerző: WM

Nemzetközi sajtójelentések szerint amerikai diplomaták már 2018-ban figyelmeztették a washingtoni kormányt, hogy Vuhanban koronavírussal kísérleteznek. Erre azt követően került sor, hogy 2017-ben az amerikai nagykövetség képviselői egy pekingi konferencián vettek részt. A kínai tudósok ott tartottak egy előadást arról, hogy a SARS vírust miként képesek átadni a denevérek az embereknek.

A Politico cikke szerint a kínai szakemberek már akkor beszámoltak a koronavírus több olyan mutánsáról is, amely sokkal veszélyesebb lehet az emberek számára az addig ismerteknél. Az előadáson bemutatták, hogy a vírusvariánsok olyan tüskefehérjékkel rendelkeznek, amelyek különösen jól csatlakoznak a tüdősejtek ACE2-receptoraihoz.

Ismerős ez a 2018-as magyarázat? Ez nem lehet a véletlen műve, mivel a most ismert, és a világot rettegésbe tartó koronavírus pont így működik. A diplomaták figyelmeztették Washingtont az elhangzottakkal kapcsolatban, és megjegyezték, hogy a veszélyes vírusvariánst egy ismeretlen vuhani laborban teszteli. Egyes elméletek szerint a koronavírus innen indulhatott pusztító útjára. A kínai kormány ezzel szemben azt állítja, hogy már Kínába is úgy hurcolták be a Covid-19-et.

A Politico értesülései szerint a Trump-kormány komolyan vette a fenyegetést, és három tudóscsoportot is küldtek a vuhani laborhoz, hogy beszéljenek az ottani szakértőkkel. Állítólag az amerikai szakemberek megdöbbenve hallgatták, amikor a kínaiak arról beszéltek, hogy nincsenek megfelelően képzett embereik ahhoz, hogy biztonságos ellenőrzés alatt tudják működtetni a labort.

Képünk illusztráció
Fotó: Profimedia

Az amerikai és kínai diplomáciai kapcsolatok 2018 során egyre feszültebbé váltak, így az amerikai szakembereket többé nem engedték be a vuhani laboratóriumba. A Politiconak nyilatkozó névtelen amerikai tisztségviselő szerint soha nem lehet majd bebizonyítani egyértelműen, hogy a laborból szabadult-e ki a vírus.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?