Létrehozva: 2019.11.14.

Ők a világ legkisebb fiú ikerpárja: Egy kilót sem nyomnak együtt

Amikor 23 hetesen megszületett a két kisfiú, Ashley és Joe, akkorák voltak, mint édesanyjuk tenyere, és még fél kilót sem nyomtak, azaz könnyebbek voltak egy félliteres palackos víznél is… De bekövetkezett a csoda, és most, 7 hónap múlva, boldogan élnek és gyarapodnak odahaza.

Kevés eséllyel küzdöttek a túlélésért, mégis sikerült: a kisebbik fiúnak, Joe-nak az orvosok arra is csupán 1 százalék esélyt adtak, hogy egyáltalán életben marad, arra pedig, hogy mind a ketten épek és egészségesek lesznek, szinte számokkal nem is mérhető az esély… Ám ma már mindkét kisfiú 7 hónapos, teljesen egészségesek, és otthon növekednek tovább. Angliában ők voltak a legkisebb ikrek, akik életben maradtak, és az egész világon is csupán egy 2004-ben világra jött amerikai lány ikerpár volt kisebb születésükkor, mint ők.

A koraszülött fiúknak kevesebb az esélyük

„Ők az én kis izgő-mozgó mini csodáim„ – fogalmazott a 32 éves brit édesanya, Talia Keates a The Sun brit napilapnak. „Nagyon szerencsésnek érzem magam és hálás vagyok a sorsnak. Volt már 4 gyermekem, így már 6 van, de egészen hihetetlen a tudat, hogy én hoztam világra a világ legapróbb újszülött fiú ikerpárját. A szaktanácsadó azt mondta, nagyon ritka, hogy mindkét iker túlélje ilyen alacsony születési súllyal. A tanulmányok szerint a koraszülött fiúk jóval kisebb valószínűséggel maradnak életben mint a lányok – ebből is látszik, már most milyen nagy harcos az én két kisfiam!” – mondta büszkén az anyuka.

Fotó: profimedia

„Traumatikus élmény volt átélni mindezt, nehéz heteken vagyunk túl„ – mondta Talia férje, Oliver, hozzátéve, hogy nagyon hálásak, hogy gyermekeik velük lehetnek. „Még közelebb kerültünk egymáshoz mint család, amelyet az apró csodababák tesznek teljessé.”

A szülők azt sem tudták, hogy ikreik lesznek

Kezdetben Talia és Oliver még azt sem tudták, hogy ikreik lesznek: meglepetésként érte őket a másik kisfiú híre. A feketeleves viszont csak ezután jött: a terhesség 17. hetében komplikációk léptek fel, majd a 23. héten elfolyt a magzatvíz. Az anyuka világra hozta gyermekeit, akiknek szemei még zárva voltak: Joe-t természetes úton, Ashley-t pedig császármetszéssel. Ashley 403 gramm, Joe 429 gramm volt csupán…

Fotó: profimedia

129 napot töltöttek az intenzíven

A fiúk ezután összesen 129 napot töltöttek intenzív osztályon. Nagyon nagy volt a nyomás, nem néztünk messzire, csak vizsgálatról vizsgálatra, tünetről tünetre haladtunk, mindig örültünk, ha megértük a másnapot – mondta az apa.

Fotó: profimedia

Öt hetet kellett várnom, hogy megöleljem a kicsiket, mivel a bőrük túl érzékeny volt bármilyen érintéshez, és nagy volt a fertőzésveszély, de megérte várni. Imádom őket!„ – mesélte meghatottan az anyuka. A piciknek olyan aprócska volt a tüdejük, hogy légzési gondokkal küzdöttek az elején, de ahogy nőnek, ezt kezdik kinőni. Aztán nem volt semmi baj: a 100. napjukat a kórházban ünnepelték meg, augusztusban hazaengedték őket, és most ünnepelték meg a 200. napjukat, és azóta is kiváló az egészségük. A fiúk már csak mosolyognak és kuncognak, de folyamatos ellenőrzésekre még járniuk kell.

Fotó: profimedia

252 grammos volt a világ legkisebb babája

A 300 gramm alatti súllyal született csecsemők közül eddig 23-an maradtak életben világszerte. Közülük csupán 4 volt fiú.

A legkisebb súllyal született, életben maradt kislány 252 grammosan jött a világra 2015-ben, Németországban. A világ legkisebb, életben maradt babája egy japán kisfiú, aki 2018 augusztusában született 268 grammal. A 24 hetes magzatot császármetszéssel hozták világra, mert megállt a növekedésben. 5 hónapot töltött kórházban, de végül, 3200 grammosan hazavihették.

350 grammos a legkisebb magyar baba

Egy Szécsényben élő kisfiú, Áron 21 hetesen jött világra 2015-ben, 350 grammal. Összesen 5 hónapot töltött kórházban, majd 2000 grammal, 40 centisen engedték haza – pont aznap, amikor eredetileg ki lett volna írva a szülés…

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Budapesti luxusüzletrablás: újabb megdöbbentő fejlemények derültek ki - videó

borsonline.hu

Testvérviszály lett Vajna Timi nagymamájának kórházi kezeléséből

ripost.hu

Kritikus hangok, Dárdaiéknál óriási változás fenyeget

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

origo.hu

Újabb hírek érkeztek Nagy Grófo sírjának feltöréséről

mindmegette.hu

9 házi lagzis sütemény, amivel rengeteget spórolhatsz a frigy költségein

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

ripost.hu

Kőgazdag Aurél 20 éves lett: Nyomasztja a családalapítás

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Hátborzongató felvételek: ezek voltak a pilóták utolsó szavai, mielőtt 288 emberrel a fedélzetén lezuhant a gép

KÜLFÖLD

Iskolai verekedés tört ki, kórházba került egy diák

KÜLFÖLD

Súlyos sérüléseket szenvedett az 5 éves kislány, azonnal rohantak a mentők

KÜLFÖLD

„A kis fénylő csillagom elment” - otthona mellett gázolták halálra a 8 éves kisfiút