Létrehozva: 2021.04.26.

Nyomozás indult egy spanyol párt ellen, mert kimondták az igazságot a migránsokról

Spanyolország harmadik legnépszerűbb pártja, a bevándorlásellenes VOX hitelesített számadatokkal kampányol. A hatóságok és a baloldal szerint a tények gyűlöletkeltőek lehetnek.

A madridi ügyészség gyűlöletkeltés vádjával nyomozást indított Spanyolország harmadik legnépszerűbb pártja ellen egy kampányplakát miatt, melyen az látható, hogy mennyi állami támogatást kap havonta egy kísérő nélküli kiskorú illegális bevándorló az országban – írja az El País angol nyelvű kiadása.

A spanyol fővárost is magába foglaló Madridi Autonóm Közösségben 2021. május 4-én tartanak előrehozott regionális választásokat, mely során a helyi közgyűlés 136 mandátumának sorsáról dönthetnek a választópolgárok. A 6,7 millió lakosú tartományban már javában tart a kampányidőszak, a bevándorlásellenes VOX pedig egy tényszerű adatokat közlő plakáttal kavarta fel a politikai állóvizet.

A szóban forgó plakátokon egy sállal eltakart arcú migráns és egy idős spanyol nő látható, mellettük pedig a „4700 euró egy kiskorú migránsnak, 426 euró a nagymamád nyugdíjára havonta” szöveg olvasható.

Iván Espinosa de los Monteros, a VOX szóvivője elmondta, hogy a koronavírus-járvány miatti gazdasági visszaesés hatására sok dologra nincs pénz Spanyolországban, az illegális bevándorlók eltartására azonban mindig akadnak források. A plakátokkal pedig erre az ellentmondásos jelenségre szeretnék felhívni az emberek figyelmét.

A VOX azt írta a közösségi oldalán, hogy „a spanyol adófizetőknek nem kötelességük támogatni az illegális kiskorú migránsokat, akik megsértik a nemzet határait. És május negyedike után minden illegális bevándorlót a saját hazájában záratnak börtönbe, ha spanyol földön bűncselekményt követ el.”

Az UNICEF és a Save the Children nevű nonprofit szervet kiadott egy közös nyilatkozatot a hétvégén, melyben „álhírnek” és „gyűlöletbeszédek” nyilvánították a plakátokat.

Úgy tudni, a madridi ügyészség azt követően rendelt el vizsgálatot, hogy többen panaszt tettek a plakátokkal kapcsolatban. Többek között a Pedro Sánchez miniszterelnök vezette szocialista kormány két minisztere is feljelentette a kampány mögött álló VOX-ot.

Spanyolország közszolgálati műsorszolgáltatója, az RTVE kiemelten foglalkozott a plakátok körüli botránnyal. A médium szerint a plakáton bemutatott adatok félrevezetőek, mivel a kiskorú migránsok nem készpénzben kapnak 4700 eurós támogatást, hanem az összes költségük (lakhatás, élelmezés, stb.) kerül átlagosan ennyibe havonta egy főre vetítve. RTVE mindemellett elismerte: a VOX egyetemi tanulmányokból vette a pénzösszegekre vonatkozó adatokat, tehát azok hitelesnek mondhatóak.

A VOX egyébként pár héttel azután indította el a nagy port kavart plakátkampányt, hogy a párt elnökét szélsőbaloldali aktivisták megtámadták Madrid belvárosában. Santiago Abascal március végén tartott beszédet egy fővárosi téren, amikor csuklyás alakok kövekkel dobálták meg őt, a párt prominens képviselőit és a helyszínen összegyűlt támogatóikat. Az összecsapások során 35 ember sérült meg, köztük 21 rendőr.

Abascal a héten ismét felszólalt a támadás helyszínén, és arra szólította fel a spanyol rendőröket, hogy védjék meg párt tagjait és támogatóit.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Tragikus hír érkezett a kávéról

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

mandiner.hu

Ezzel a fotóval mondatná le Orbán Viktort Pankotai Lili (FOTÓ)

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

Minden kérdésre választ adott a palota: így van jelenleg a rákkezelés alatt álló Katalin

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Megtörte a csendet Kamilla királyné: ezt árulta el a rákbeteg Katalinnal kapcsolatban

ripost.hu

Mindenki csak találgat: döbbenetes dolgot fedeztek fel a Google Maps-en

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

Flixbus-dráma: A sofőrök vitája vezethetett a halálos balesethez

KÜLFÖLD

Fejfájástól szenvedett egy nő, borzasztó okok álltak a háttérben

KÜLFÖLD

Börtön fenyegeti a neves influenszert, egy paradicsompüré okozta a bajt

KÜLFÖLD

Milyen anya az ilyen? Gyilkos írónő üzent a gyerekeknek