KÜLFÖLD

Nyolcszor több migráns él egy német városban, mint öt éve

A 29 ezer lakosú Rendsburg polgármestere arra kérte az illetékes szerveket, hogy kevesebb bevándorlót küldjenek hozzájuk. Az elmúlt öt évben megnyolcszorozódott a migránsok aránya a városban.
  • Szerző: WM

A 2015-2016-os nagy menekültválság óta évről évre egyre kevesebb új menedékkérő érkezett a német kisvárosba. Ennek ellenére a bevándorlók aránya a lakosság körében mára elérte a 9,2 százalékot, jóllehet öt évvel ezelőtt ez még csak 1,1 százalék volt. A város vezetője szerint ez annak tudható be, hogy a családegyesítési program keretében sok új lakó érkezett, de a gyermekáldás és a környékről ideköltözött migránsok is száma sem elhanyagolható.

Képünk illusztráció
Fotó: Jeff J Mitchell / Getty Images

A hivatalos statisztikák szerint az Afganisztánból, Eritreából, Irakból, Iránból, Szíriából, Szomáliából, Pakisztánból és Jemenből érkezett bevándorlók száma meghaladta a 2800-at.

Ez egyébként 420 több mint egy évvel korábban. A város önkormányzata 36 lakást bérel jelenleg migránsok számára – írja az shz.de nevű hírportál. Nagy baj azonban, hogy amikor családegyesítésért folyamodnak, akkor a hatóságok nem ellenőrzik a lakások méreteit. Csak a költözés után derül ki, hogy a meglévő otthon kicsi, így a városnak kell tenni valamit, hogy a hajléktalanságot elkerüljék. Szakértők szerint az is nagy baj, hogy a városban nincs elég szakképzett személyzet, akik tudnák segíteni a migránsokat. Ez pedig minden bizonnyal nehezíti a bevándorlók beilleszkedését a német társadalomba.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?