KÜLFÖLD

Nyilvánosságra hozzák II. Erzsébet nagy botrányt okozó privát leveleit

A brit uralkodó elérte évtizedekkel ezelőtt, hogy eltávolítsák az ausztrál miniszterelnököt. Hamarosan megtudhatjuk, hogy ezt miként érte el.
  • Szerző: The_M

Bár már 1901-ben függetlenedett a brit birodalomtól, a Nemzetközösség tagjaként változatlanul fontos szerepet tölt be II. Erzsébet az országban. 1975-ben túl messzire is ment a hatalma gyakorlásában, amikor elérte, hogy Gough Whitlam miniszterelnököt elmozdítsa a pozíciójából Sir John Kerr főkormányzó.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A történteket máig Ausztrália legnagyobb politikai és alkotmányos válságaként emlegetik. Hamarosan pedig újra nagy botrány törhet ki ennek kapcsán.

Fotó: Profimedia

A történészek időről időre próbáltak belepillantani a II. Erzsébet és Kerr közti levelezésbe, hogy mégis mi okozta Whitlam vesztét. Ám a bírók mindig elutasították a kérelmet, mondván, a levelek privát jellegűek, a királynő és Kerr ugyanis baráti viszonyt ápolt, így a beszélgetéseik nem tartoznak a külvilágra. Ám az ausztrál legfelsőbb bíróság most úgy döntött, hogy a levelezés történelmi kordokumentum, így a kutatók elolvashatják, és annak közérdekű részleteit nyilvánosságra hozhatják.

A döntés miatt a brit királyi udvarban most sokan aggódnak, hogy a sajtó botrányt csinál II. Erzsébet mondataiból, amik Whitlam eltávolításához vezettek.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?