KÜLFÖLD

Normálisak? Radioaktív csernobili tűzifával árasztanák el Európát

Kiderült, hogy a fehérorosz állam már hivatalosan is engedélyt adott arra, hogy a csernobili lezárt zóna melletti területek fáit kísérleti jelleggel hasznosítsák, ha másként nem, hát tüzelőnek. A bökkenő csak az, hogy a fák egyes tudósok szerint még mindig erősen radioaktívak...
  • Szerző: P. B.

A helyi erdészek szerint az erdő bizonyos részein csak a sugárzás normális értékének kétszerese mérhető, így az innen származó fák nyugodtan felhasználhatóak. Az állami erdő területén dolgozó sugárvédelmi szakemberek viszont nem ennyire derűlátóak. Azt állítják, hogy az itteni fák után keletkező hamu annyira sugárzik, hogy azt inkább egy radioaktív hulladéktározóba kellene szállítani! Minderről a European Radio for Belarus nevű, varsói központú független rádió közölt egy riportot. - olvasható az index.hu-n.

A kísérleti gazdaságban már megfordultak német és litván vásárlók is, akik nagyon elégedettek volt a fa minőségével. Mivel nem kell semmiféle növényegészségügyi tanúsítvány ahhoz, hogy az itt kitermelt fákat az Európai Unióba exportálják, hamarosan akár egész Európát eláraszthatják csernobili sugárzó faanyaggal. A Euroradio szerint a tudósokat gyakorlatilag megkérték arra, hogy igazolják, biztonságos az erdő feldolgozása. 

De ha lenne is bármiféle igazolás arról, hogy egészségesek a kitermelt fák, kérdéses lenne, hogy mennyire megbízhatóak a papírok.

A litván rádió azt állítja, hogy már jutott nekik is a sugárszennyezett fákból. A sugárvédelmi központ vezetője szerint a fehérorosz import fák hamujában már annyi céziumot mutattak ki, hogy azt gyakorlatilag radioaktív hulladéknak kellett volna tekinteni.

Bár a faszállítmányok cézium-szintjét a határokon folyamatosan ellenőrzik és számos rakományt fordítottak már vissza, a sugárszennyezett faanyag valamilyen úton-módon mégis bejut az országba. Onnan különböző kereskedőkön keresztül pedig szinte bárhová értékesíthetik tüzelőként, vagy építőanyagként.

Lassan eljöhet annak az ideje, hogy már tűzifa vásárláskor is Geiger-Müller számlálóra (sugárzásmérő) lesz szükségünk...

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?