KÜLFÖLD

Nincs ideje a jogállamisági locsogásnak

Dominik Tarczyński lengyel kormánypárti EP-képviselő azt mondta a Magyar Nemzetnek: a konzervatív kormányok állandó kritikusait látszólag nem érdekli az emberélet, csak a saját hatalmuk.
  • Szerző: Ripost

A koronavírus elleni védekezésről szóló törvény elfogadását követően a szokásosnál is nagyobb indulattal támadták a magyar kormányt az európai liberális és baloldalról. Az Európai Parlament zöldfrakciójának egy tagja, Daniel Freund a Twitteren például a hazánknak folyósított uniós támogatások azonnali felfüggesztését kérte, míg – szintén a mikroblogon – Matteo Renzi egykori olasz kormányfő Magyarország EU-ból való kizárásáért kardoskodott. Korábban az uniós parlament liberális, a Momentumot is soraiban tudó frakciója támadta már előre a koronavírus miatti rendkívüli jogrendet. A Magyar Nemzet megkérdezett egy lengyel konzervatív képviselőt is, hogy miként értékeli a magyar intézkedéseket, illetve a folyamatos balliberális kritikát.

– Meglep, hogy az EP baloldali és liberális frakcióinak a jelenlegi válsághelyzetben sincs jobb dolguk. Egyébként nagyon könnyű megoldásnak tartom, ha egy szép brüsszeli irodából féltik a jogállamiságot a konzervatív kormányok vezette tagországokban. Inkább azt javaslom, hogy gyorsan szedjék össze magukat az unióban, mert épp élet-halál harcot folytatunk – fogalmazott Dominik Tarczyński. A lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság európai parlamenti képviselője szerint az EP-s kollégák már nem annyira aktívak a tényleges jelentőségű ügyek terén, például hogy a koronavírussal küzdő tagországok egészségügyi rendszerei eszköz- és pénz­hiánnyal küzdenek.

Forrás: Facebook

Hétfő délután az Európai Bizottság igazságügyi biztosa, a liberális Didier Reynders is azt közölte: az Európai Bizottság vizsgálja a vírus nyomán a tagállamokban elfogadott rendkívüli intézkedéseket, különösképp a magyar védekezésről szóló törvényt. Az uniós testület eddig következetesen azt az álláspontot képviselte, hogy a tagországok a precedens nélküli helyzet fényében alkalmazhatnak rendkívüli, ám a nemzetközi és uniós kötelezettségeik­kel összeférő és arányos eszközöket.

– Az Európai Bizottság milyen konkrét eredményt mutatott fel az elmúlt hetekben? Már eddig is tízezrek veszítették életüket Európában, és ők még mindig csak felolvasnak a jegyzeteikből. A jogállamisági locsogás helyett egészségügyi cselekvés kell! – mondta Tarczyński, hozzátéve: a járványhelyzet múlását köve­tően lehet majd vitázni a jogállamiságról és az EU-s fellépés hatékonyságáról is. – Biztos vagyok benne, hogy Varsónak és Budapestnek is lesz mondanivalója – szögezte le az EP-képviselő.

Hétfőre egyébként már nemcsak a magyar, de a lengyel kormány rendkívüli jogrendje is a brüsszeli lapok címlapján találta magát. Varsó is megkapta a kritikát, miszerint politikai tőkét kovácsol a koronavírusból.

– Én épp úgy látom, hogy a baloldal használja politikai haszonszerzésre a helyzetet. Nem érdekli őket az emberélet, kizárólag a saját hatalmuk. Ahogy mondtam, egész egyszerűen nem tudom komolyan venni azokat, akik hirtelen a jogállamisági vita margóján nyilvánulnak meg az egészségügyi válsághelyzetről – hangoztatta a lengyel kormánypárti politikus, aki szerint érdemes lenne a tényeket is figyelembe venni.

– Mind Lengyelország, mind Magyarország időben lezárta a határait, és még a nagyszámú megbetegedések előtt az iskolák és a boltok zárva tartásáról is rendelkezett. Ez pedig már most megmutatkozik a számokban is – szögezte le Tarczyński a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatában.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?