KÜLFÖLD

Nemzetközi kutatás: az internet mindennél jobban ösztönzi a migrációt!

Egy átfogó tanulmány szerint az Európába igyekvő migránsok többsége csak azért hagyja el a szülőföldjét, mert a közösségi médiában azt látja, hogy a nyugati országokban minden szép és jó.

Méltatlanul kicsi sajtóvisszhangot kapott egy december 14-én, a Population and Development Review (Népesség és fejlődés áttekintése) című tudományos folyóiratban publikált tanulmány, mely megdönthetetlen bizonyítékot talált arra, hogy az internethasználat a legerőteljesebb migrációt ösztönző jelenség a világban.

A kanadai McGill Egyetem, az angliai Oxfordi Egyetem, az olasz Calabria Egyetem és szintén olasz Bocconi Egyetem közös, 160 országra kiterjedő kutatása összekapcsolta az internet elterjedését a migrációs szándékkal és magatartással, ami arra utal, hogy a világhálóhoz való hozzáférés kulcsszerepet játszik a migrációs döntésekben, és aktívan támogatja a migrációs folyamatokat.

Azokban az országokban, ahol az internethasználók aránya nagyobb, általában több a migrációra hajlandó ember is. Egyéni szinten erősebb a kapcsolat az internethasználat és a migrációs szándék között, valamint a nők és az alacsonyabb iskolai végzettségűek körében.

„Az internet megjelenése által előidézett digitális forradalom átalakította társadalmainkat, gazdaságainkat és életmódunkat. A migráció sem kivétel ebben a forradalomban”

- fogalmazott Luca Maria Pesando, a tanulmány társszerzője, a McGill Egyetem szociológiai tanszékének adjunktusa.

A tudósok a Világbank, a Nemzetközi Telekommunikációs Unió (ITU), a Globális Béke Index (GPI), az Arab Barométer és a Gallup World Poll nemzetközi felméréseink adatainak segítségével követték nyomon az internethasználati szokásokat és a migrációs szándék alakulását.

A tanulmány konklúziója szerint az internet jelentősége, mint információs csatorna, azoknál a migránsoknál mutatható ki leginkább, akik jobb életkörülmények reményében hagyják el a szülőföldjüket. (Ellentétben a politikai migránsokkal, akik például egy polgárháború hirtelen kirobbanása miatt kényszerülnek a lakhelyük elhagyására.) A gazdasági migránsok döntéseit erősen befolyásolja az internet által biztosított információkhoz való hozzáférés, és nagyobb valószínűséggel döntenek a lakhelyelhagyás mellett, ha látják, milyen jólét van abban az országban, amit kinéztek maguknak.

„Az internet nemcsak további információkhoz nyújt hozzáférést, hanem lehetővé teszi a migrációra vágyó személyek számára, hogy a közösségi médián keresztül összehasonlítsák az életkörülményeiket más, gyakran gazdagabb országokban élő emberekével

- tette hozzá Pesando.

Migránsok töltik a telefonjaikat egy görög-macedón határon található befogadóközpontban.

Olaszországi esettanulmány

Az olaszországi migrációs adatokat megvizsgálva a kutatók szoros összefüggést találtak a migránskibocsájtó országok internethasználati szokásai és aközött, hogy hányan érkeztek ezekből az országból Olaszországba.

A kalandriai Sant'Anna befogadóközponton áthaladó migránsok nyomon követése során a kutatók kimutatták, hogy az ide érkező migránsok digitális készségei és internetes ismeretei jóval magasabbak, mint az otthon maradt honfitársaiké.

„A tanulmányunk arra az eredményre jutott, hogy az internet aktívan támogatja a migrációs folyamatokat”

- zárta gondolatait Pesando.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?