KÜLFÖLD

Németország: szír migránsok megöltek és kiraboltak egy mozgássérült, félig vak, homoszexuális férfit

A két elkövető közül az egyik öngyilkosságot követett el a börtönben. Az ügy még élő gyanúsítottja ártatlannak vallja magát, a felelősséget pedig a halott társára próbálja terelni.

A napokban tartották az első bírósági tárgyalását egy menedékstátusszal rendelkező szír bevándorlónak, aki a gyanú szerint másodmagával úgy megkötözött egy mozgásában korlátozott, félig vak, homoszexuális férfit egy betöréses rablás során, hogy az áldozat megfulladt - írja a német Bild internetes kiadása.

A gyanúsított, a 29 éves Karem A. még a nagy migrációs válság csúcsán, azaz 2015 második felében érkezett Németországba. Egyes források szerint a nyugat-balkáni útvonalon keresztül jött Európába, tehát vélhetően Magyarországon is megfordult. A szír bevándorló menedékstátuszt kért és kapott a német bevándorlási hatóságoktól, majd a bajorországi Kaufbeurenben telepedett le. Saját elmondása szerint példaértékű életet élt, és teljesen ártatlannak vallja magán az ellene felhozott vádakban. Nos, az ügyészség ezt másként látja.

A vád szerint Karem A. és a szintén szír származású Hazem K. a Planet Romeo nevű meleg társkereső oldalon, egy álprofilon keresztül ismerkedett meg a későbbi áldozattal, a rokkantnyugdíjas, mozgássérült és félig vak Hauut K.-val. Pár nap csevegés után a könnyelmű német férfi meginvitálta a lakásába a vonal túlsó végén lévő, kedvesnek tűnő fiatalembert. Fogalma sem volt róla, hogy hányan és milyen szándékkal mennek hozzá.

Érkezése után a szír páros lefogta és egy székhez kötözte az áldozatot, aki sokkot kapott, félrenyelte a műfogsorát és megfulladt. Az elkövetőket kicsit sem nem hatotta meg a férfi haláltusája. Feltúrták a lakását, majd 3500 euró készpénzzel távoztak.

A rablógyilkosság után az elkövetők Münchenbe utaztak egy laza bevásárlótúrára. A zsákmányt főleg luxuscikkekre költötték. Például 180 eurós (65 ezer forint) parfümöket szereztek be. A habzsi-dőzsi viszont nem tartott sokáig. A német nyomozók az IP-cím alapján azonosították, majd pár nappal a gyilkosság után őrizetbe vették az elkövetőket. A pénz nagy részét eddigre már elköltötték, csak 600 eurót találtak náluk.

Mindketten előzetes letartóztatásba kerültek. Hazem K. azonban nem várta meg a napokban tartott bírósági tárgyalást: a cellájában felakasztotta magát és meghalt. Tehát az ügy egyetlen gyanúsítottja jelenleg Karem A., aki következetesen tagad mindent, és az elhunyt bűntársára hárítja a felelősséget.

Elmondása szerint Hazem ötlete volta a rablógyilkosság, amiben ő nem vett részt. A társkereső honlapot ugyan minden esetben az ő számítógépéről nyitották meg, de Hazem kényszerítette, hogy csevegjen az áldozattal, mert ő jobban beszélt németül. Arra pedig, hogy miért találták meg a DNS-ét az áldozat lakásán, azt mondta:

„Hazem az én kesztyűmet és a konyharuhámat használta a gyilkossághoz. Én otthon vártam, amikor egy bőrönddel jött vissza. Azt mondta, hogy a férfi halott.”

A gyanúsított még a színészi képességeit is bevetette a tárgyalóteremben, hogy bizonyítsa az ártatlanságát. „Hölgyeim is uraim! Az életben sok dolog hihetetlen, így az sem lehetetlen, ami velem történt” – fogalmazott teátrálisan.

Karem sértegette a nyilvános tárgyaláson megjelent újságírókat, és a személyiségi jogaira hivatkozva megtagadta, hogy fényképek készüljenek róla.

Az üggyel kapcsolatban december közepén várható jogerős ítélet. Ha a menekültstátusszal rendelkező szír bevándorlót bűnösnek találják, akkor életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat. A jogi helyzete miatt nem lehet hazatoloncolni.

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?